Hierover lag Gert-Jan Segers 's nachts wakker

'Hoe leg ik verantwoording af aan de Schepper?

Hoe blikt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers terug op de afgelopen periode aan de onderhandelingstafel? En wat vindt hij van de kritiek op het regeerakkoord die zijn partij krijgt?

“Dit was de meest intensieve periode in mijn leven tot nu toe," antwoordt Segers op de vraag hoe hij de afgelopen maanden van onderhandelen heeft ervaren. "Er komt zo veel langs, zo veel grote beslissingen die zo veel mensen raken. Iedere keer vraag je je af: nemen we het goede besluit, kunnen we dit verdedigen? En maakt het verschil dat wij hier aan tafel zitten? Het is heel intensief om jezelf die vragen voortdurend te stellen.”

Waren er momenten waarop u dacht: we stappen uit de onderhandelingen?
“Ik heb wel momenten gehad dat ik dacht: nu kan het stoppen. De verschillen tussen partijen op het gebied van medisch-ethische thema's waren zo groot, dat ik me afvroeg: gaat het lukken? Soms wist ik het echt niet; ik hield er rekening mee dat als we er niet uitkwamen, we zouden stoppen. Vooral van deze thema's lag ik wakker. Carola Schouten trouwens ook – we sms'ten 's nachts wel naar elkaar over de onderhandelingen. Maar het gaat dan ook om onze diepste overtuigingen van de waarde van het leven. Die wilden we niet prijsgeven. Tegelijkertijd voelde ik de verantwoordelijkheid dat als wij eruit zouden stappen, een nieuw kabinet langer op zich liet wachten en er wellicht nieuwe verkiezingen zouden moeten komen. Dat zou dramatisch zijn in politiek opzicht. Dus enerzijds hadden we onze principes en anderzijds voelden we de politieke verantwoordelijkheid.”

Ik vraag van niemand applaus, maar trek onze motieven niet in twijfel

Biddend traject

Niet iedereen is enthousiast over het regeerakkoord. Er zijn christenen die stellen dat u te veel water bij de wijn heeft gedaan, of uw ziel verkocht heeft aan D66.
“Dat vind ik onaangename kwalificaties. Ik vraag van niemand applaus, maar trek onze motieven niet in twijfel. Ik ben de politiek ingegaan met als doel dicht bij God te leven en midden in de samenleving te staan. Als regeringsdeelname op je weg komt, weet je dat je niet moet weglopen. We hebben dit traject biddend afgelegd, zoekend naar het goede voor de samenleving. We hebben naar eer en geweten keuzes gemaakt. Bovendien, dit is een regeerakkoord voor drieënhalf jaar. De ChristenUnie is geen andere partij geworden als gevolg van een regeerakkoord.”

Ouders mogen van het nieuwe kabinet in gevallen van geslachtsgebonden ziektes kiezen voor het geslacht van een embryo. Bent u niet bang voor een hellend vlak?
“Wij zijn tegen embryoselectie. Maar het vindt al plaats. En als het dan plaatsvindt, zou het binnen deze context een goede overweging zijn het geslacht van je baby te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan borstkanker als erfelijke ziekte bij vrouwen in een familie. 
Maar dankzij de ChristenUnie is de abortuspil bij de huisarts van tafel. En voltooid leven gaat niet gebeuren, er moet eerst nader onderzoek gedaan worden. We trekken 180 miljoen euro uit voor waardig ouder worden. De abortuswetgeving kunnen we niet terugdraaien. Maar we trekken wel geld uit voor actieprogramma's om abortussen te voorkomen. Of denk aan de bestrijding van mensenhandel in de seksindustrie, die dankzij de ChristenUnie in het regeerakkoord staat. De ChristenUnie is een minderheid en ik ben blij en dankbaar dat we zulke zaken voor elkaar krijgen in deze context. Ik kijk naar de kleine parels die potentieel levens kunnen redden en levensveranderend zijn.”

Nichtje met syndroom van Down

Theo Boer zei op Visie.eo.nl over het feit dat NIPT, de test waarmee je embryo's met Down kunt opsporen voor abortus, blijft bestaan: “Er is geen serieus doordenkend christen die daar blij mee kan zijn.”
“Deze test is nu op proef. Die test konden we niet terugdraaien. De proef blijft, maar komt niet in het basispakket, zoals veel mensen willen. Dat hebben we voorkomen. Ook komt in het regeerakkoord dat als iemand een kind met Down verwacht, ouders voorlichting kunnen krijgen van ouderverenigingen over hoe je voor zo'n kindje kunt zorgen. Maar inderdaad, er is geen christen die blij is met NIPT. Een nichtje van mij heeft het syndroom van Down, ze is een geliefd lid van onze familie. Het snijdt me door de ziel als ik zie hoe er over het syndroom van Down wordt gesproken. Maar nu kan ik in de bestaande praktijk iets betekenen voor deze kinderen.”

Theo Boer zei ook dat het CDA de CU de medisch-ethische kastanjes uit het vuur liet halen. Het CDA heeft volgens hem op dit gebied een bleek profiel. Ervaart u dat zelf ook zo?
“Daar ga ik niet op in. Je kunt raden welke twee partijen de grootste tegenstelling hebben op medisch-ethisch gebied: D66 en ChristenUnie. Ik denk dat je kunt zeggen dat medisch-ethische thema's bij ons zwaar wegen. Maar ik ga geen oordeel vellen over het CDA. Dat lijkt me niet kies. We hebben met z'n vieren gezocht naar een begaanbare weg.”

Prostitutie gaat hand in hand met mensenhandel

Geloof in een Schepper

Frits Rouvoet van Bright Fame vertelde op deze website dat hij blij is met het pooierverbod, maar wil uiteindelijk naar een algeheel verbod op prostitutie, zoals in Zweden.
“Dat staat ook in ons verkiezingsprogramma, maar de andere partijen waren zeker niet voor het Zweedse model. Als morele en politieke opvattingen uit elkaar staan, is de vraag: hoe kun je dichter bij elkaar komen? Niemand is voor mensenhandel en gedwongen prostitutie. Daarin hebben we de andere partijen meegenomen. Nu kunnen wij organisaties die prostituees helpen – zoals De Haven, het Scharlaken Koord en de organisatie van Frits Rouvoet – de hand reiken om mensen in beroerde omstandigheden te helpen. Prostitutie gaat hand in hand met mensenhandel. Het is zo mensonterend: vrouwen en mannen die worden uitgebuit, is een vorm van moderne slavernij. Ik heb mijzelf voorgenomen die strijd te blijven voeren en heb onze idealen in grote stappen dichterbij kunnen brengen.”

Embert Messelink van A Rocha pleit op Visie.eo.nl voor minder vliegverkeer in plaats van voor 'slimme' oplossingen. Dat zou meer opleveren voor het milieu.
“De vliegbelasting remt de groei van het vliegverkeer af, omdat vliegtickets duurder worden. Wat wij bedoelen met slimme oplossingen, is dat we innovatieve oplossingen zoeken die goed zijn voor de wereld. De elektrische auto is een slimme oplossing om uitstoot van autoverkeer te verminderen. Dit kabinet wil koploper worden op milieugebied. D66 en CU hebben de VVD en het CDA daarin meegenomen om de doelstellingen van het wereldwijde akkoord van Parijs te halen. Deze thema's raken aan mijn geloof in een Schepper. Hoe leg ik straks verantwoording af aan de Schepper? Dat raakt aan mijn en onze diepste overtuigingen.”

Luister en bekijk het Dit is de Dag-interview dat Tijs van den Brink gisteravond had met Gert-Jan Segers.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons