‘Het is tijd voor een ouderling duurzaamheid’

Michazondag in het teken van klimaatverandering

in Christelijk Nieuws

Zondag is het Michazondag. Duizenden kerken staan dan wereldwijd stil bij rechtvaardigheid. Het thema van dit jaar is ‘De knop om’ en richt zich op klimaatverandering. Een onderwerp dat bij veel kerken nog aandacht nodig heeft.

“We hebben eigenlijk om twee hoofdredenen voor dit thema gekozen,” vertelt ds. Rijn de Jonge, die tot voor kort voorzitter was van de werkgroep Michazondag. “Als eerste de urgentie die je in de samenleving voelt. 'De knop om' zegt wel iets over dat het echt anders moet. We zijn natuurlijk blij met duurzame ontwikkelingen in de samenleving, maar aan de andere kant móet je de doelstellingen halen, zodat het klimaatprobleem niet te groot wordt.”

De tweede reden is meer van theologische aard. “Als je bij die God wilt horen die de schepping heeft gemaakt, moet je op een andere manier denken. We kunnen niet zomaar doen met de aarde wat we willen. God is de Schepper. Niet voor niets hebben we gekozen voor Psalm 24:1 als kerntekst: ‘Van de HEER is de aarde en alles wat daar leeft, de wereld en wie haar bewonen.’”

Ondergeschoven kindje

Dirk de Bree, predikant van de Nieuwe Kerk Utrecht, doet al een aantal jaar mee met Michazondag. Het thema duurzaamheid is belangrijk, volgens hem. Net als alle andere thema’s die te maken hebben met christelijke waarden. “Duurzaamheid is wel een beetje een ondergeschoven kindje geweest in de kerk. Mensen hechten misschien wat meer belang aan ‘geestelijke dingen’: een persoonlijke relatie met God, leven na de dood, dat soort dingen. Op de aarde moeten we vooral leven, die moeten we gebruiken. Terwijl er in de Bijbel ook best wel wat dingen staan over de relevantie van de aarde. En dat we geroepen zijn voor haar te zorgen en haar te bewaren.”

Het is eigenlijk van de zotte dat we er nog niet eerder mee aan de slag zijn gegaan
- Dorina Nauta

Ook volgens Dorina Nauta, die zondag over het onderwerp spreekt, is het hard nodig dat klimaatverandering op de agenda komt te staan bij christenen. “Een van de basisopdrachten van God is dat we goed op de aarde moeten passen. Maar we maken er een puinhoop van. Hoe kunnen we er géén aandacht aan besteden? Het moet! Het is echt heel hard nodig. Het is eigenlijk van de zotte dat we er nog niet eerder mee aan de slag zijn gegaan.”

Leuke sport

Maar hoe zet je duurzaamheid op de agenda van christelijk Nederland? “Ik zou willen dat er een aantal mensen zijn die het aansturen in de gemeente. Een groepje enthousiastelingen dat uitzoekt waar gemeenteleden mee geholpen zijn,” vertelt ds. Rijn de Jonge. “Het is zo’n leuke sport om uit te zoeken wat je kunt doen voor het milieu. Bijvoorbeeld uitzoeken waar je voedsel kunt kopen dat streekgebonden is, in plaats van dat het uit Zuid-Amerika moet komen.”

Daarnaast is het volgens Nauta belangrijk om de juiste vragen te stellen. “Het gaat niet alleen om je levensstijl – uiteindelijk gaat het om je hart. Leef je voor jezelf? Vind je dat je het vooral zelf goed moet hebben? Dat is een heel andere vraag dan of ik mijn afval ga scheiden. Het klinkt wat zwaar, maar duurzaamheid gaat ook over een stukje zonde.”

Ouderling duurzaamheid

Een vooruitstrevende manier zou volgens ds. Dirk de Bree kunnen zijn om een ouderling duurzaamheid aan te stellen. “Die zou er verantwoordelijk voor kunnen zijn dat duurzaamheid een thema is dat speelt in de kerk. Daar komt dan een kleine commissie omheen van enthousiaste mensen. Als je daar als kerk mee bezig bent, kun je ook sparren met de gemeenschap buiten de kerk. Hoe kunnen we duurzame initiatieven ontplooien? Dan levert het ook wat op voor niet-kerkleden.”

Ds. Dirk de Bree schreef in aanloop naar Michazondag een blog. Die is hier te lezen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons