‘Help! Ik weet niet wat ik moet kiezen…’

Hoe ga je om met keuzestress?

Je moet ongelooflijk veel keuzes maken in je leven: of het nu gaat over wat je aantrekt, wat je vanavond eet, hoe je je huis ingericht wilt hebben als je net verhuisd bent, of welke baan je wilt. Hoe kun je keuzestress voorkomen als je zoveel moeite hebt met kiezen?

Alles heeft met keuzes te maken. De een weet precies wat hij wil en kiest dat gewoon. De ander ligt nachtenlang wakker van de vraag welke keuze hij moet maken en of dat dan wel echt de juiste keuze is.

Accepteer dat je tijd nodig hebt

De hoeveelheid keuzes die je moet maken, heeft invloed op het gemak of de moeite waarmee je kunt kiezen. Hoe meer beslissingen je in een korte tijd moet nemen, hoe sneller je last kunt krijgen van keuzestress. De een raakt in paniek en kiest gewoon maar iets, terwijl de ander zich erdoor laat ontmoedigen en dan helemaal niet meer kiest – met vaak een ongewenst resultaat. Dus: maak niet alle keuzes in één keer, maar maak bijvoorbeeld elke dag één keuze.

Jouw persoonlijkheid
Je persoonlijkheid is ook van invloed op het nemen van beslissingen. Extraverte personen zijn beter in staat om snel, veel informatie te verwerken. Hierdoor kunnen ze makkelijker de verschillende keuzes overzien. Introverte mensen hebben meer tijd nodig om alle voors en tegens op een rijtje te kunnen zetten.

Accepteer dat je bent zoals je bent. Als je weet dat je tijd nodig hebt om de juiste keuze te maken, plan daar dan tijd voor in.

Leer automatismen aan

Als je keuzestress wilt voorkomen, is het goed erover na te denken welke processen en bijbehorende keuzes je als automatisme kunt aanleren. Deze handelingen kosten je geen, of in elk geval weinig energie. Tandenpoetsen voordat je gaat slapen of je handen wassen nadat je naar de wc bent geweest, doe je gewoon, omdat je aangeleerd hebt dat te doen. Je kunt dat met nog veel meer handelingen doen.

Schema’s
Maak bijvoorbeeld een eetschema, zodat je één keer nadenkt over wat je wanneer eet, en je het vervolgens elke week zo kunt doen. Het klinkt misschien saai, maar voor mensen die snel keuzestress hebben, is dit echt een gouden tip. Het bijkomend voordeel is dat je ook elke week precies weet welke inkopen je moet doen. Wanneer er iemand blijft eten, kun je altijd alsnog iets meer kopen.

Zo kun je ook een schoonmaakrooster maken, een sportschema of een deadline-schema. Hierdoor weet je precies wat je op welk moment van de dag doet. Je hoeft dan niet elke keer te denken: wat zal ik doen? Of: zal ik nu wel of niet gaan sporten…? Je gaat gewoon, want het staat in je schema!

Blijf bij je keuze

Kleine, terugkerende dingen kun je in een schema zetten. Wanneer je voor eenmalige of heel grote beslissingen (zoals trouwen of een studiekeuze) komt te staan, wordt het moeilijker. Hierbij geldt: bid dat de heilige Geest je op de juiste weg zal leiden en investeer in het leren kennen van jezelf. Je hoeft dan geen advies aan anderen te vragen, omdat je zelf weet waar jij blij van wordt, waar je energie van krijgt, en wat voor jou de beste beslissing is. Heb je eenmaal gekozen, blijf dan bij je keuze. Dat geeft rust. Ga ervoor om er iets moois van te maken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons