Geachte officier van Justitie

Blog van Tijs van den Brink

U kent vast de uitspraak: berouw komt na de zonde. Die uitspraak klopt vaak. Toch merk ik dat bij mij de rek er een beetje uit is. Vorige week, toen er op één dag twee verkeersboetes op de deurmat vielen, lukte het me maar matig om me schuldig te voelen.

U moet weten: het gaat eigenlijk heel goed. Ik zou het even moeten checken, maar ik denk dat het pas de eerste boetes van dit jaar waren. En nu, op één dag, dus twee. De eerste keer werd ik geflitst op donderdagavond om 22.43 uur, ergens op een binnenweg op de Veluwe, waar ik met mijn kinderen naar een voetbalwedstrijdje was wezen kijken. Heel rustig weggetje, niemand te zien, maar u vond het kennelijk heel erg dat ik om kwart voor elf ’s avonds in niemandsland twaalf kilometer te hard reed. De boete was zo hoog dat mijn dochter opmerkte: “Nou pap, dan hadden we beter VIP-kaarten kunnen kopen...” 

De tweede overtreding was twee dagen later, op zaterdagochtend, iets over half tien. Ik was onderweg om ergens op de Utrechtse Heuvelrug voor een groep dominees en ouderlingen iets te vertellen over het EO-programma AdieuGod? Kent u dat trouwens? Best interessant, u zou eens moeten kijken, het begint 22 oktober weer. Maar los daarvan: op zaterdagochtend halftien is het heel rustig op de weg. En ik reed slechts zeven kilometer te hard, op weg naar een goed doel. U vond het nodig daar meteen weer een boete over te sturen. 

Ik vraag me dan af: hoe zit u dan ’s avonds aan tafel? Intens tevreden? Zegt u dan stoer tegen uw vrouw: “Zo, vandaag weer twee boetes opgestuurd naar Tijs van den Brink”? En zegt zij dan: “Goed gedaan man!”? Natuurlijk, ik snap het wel. Regels zijn regels en zo. En u moet vast een bepaalde hoeveelheid geld binnenhalen, dus ja, dan zijn rustige landweggetjes ideale targets. Maar het mag toch wel ergens op slaan? Ik bedoel: als ik echt iets gevaarlijks doe, moet u vooral ingrijpen, maar dit gaat toch nergens over? Weet u wat veel meer indruk zou maken? Als u me gewoon even had gebeld, die zaterdag. Dat u had gezegd: “Hé Tijs, je reed donderdag te hard en nu al weer. Doe es rustig!” Maar ja, u kunt helemaal niet bellen. Want u bent natuurlijk gewoon een computer. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons