Gaan we met ons gezin naar een andere kerk, of niet?

Corjan Matsinger geeft tips

'Ons gezin met vier kinderen is zo ongeveer de hofleverancier van de jeugd in de kerk. Het gevolg? Ik ben de tienerleider, mijn dochter van 16 en mijn zoon van 12 zijn de jeugdgroep. We denken erover een andere gemeente te zoeken. Maar, als wij vertrekken is er niets meer. Wat te doen?'

Goede vraag! Daar waar veel kerken tien jaar geleden nog jeugdwerk hadden met een maatje ‘M’, lijkt het jeugdwerk van veel kerken nu naadloos te passen in een XS-model. Veel jongerengroepen bestaan uit niet meer dan vier of vijf jongeren. De vraag die dan opkomt, is: hoe geef je jongeren in een kleine kerk toch een volwaardige plaats in de gemeente? 

Eeuwenlang overgedragen

Geloof me, er is hoop. Sterker nog, jeugdwerk XS dwingt ons om buiten de box van de naar binnen gerichte jeugdgroep van de kerk te denken. Ik bedoel maar: het christendom heeft het geloof eeuwenlang overgedragen zonder de hulp van flitsende tienerprogramma’s en aparte jeugdgroepen. 

5 tips

1.  Een-op-eencontact 
Jeugdwerk XS dwingt ons om de focus van het jeugdwerk als activiteit weer terug te brengen naar de relatie. Ga eens na welke mensen het geloof van je tiener positief beïnvloeden. Waarom je tiener niet uitdagen het ook eens op papier te zetten en dan met elkaar te vergelijken? Zorg dat er frequent contact is en waardeer deze relaties.
2.  De blik naar buiten! 
Een jeugdleider vertelde me eens: “In plaats van te blijven turen naar de paar tieners die er zijn en de eindeloze autoritten naar de andere gemeente uit ons kerkgenootschap, zijn we gaan kijken waar er jongeren zijn in onze eigen omgeving. Als de tieners niet bij ons komen, dan gaan wij toch gewoon naar hen? Het gevolg: er is nu een voetbalproject met kinderen en tieners uit de wijk!” 

'Waarom zelf doen wat een ander al doet?'

3. Over kerkmuren heen kijken 
Een jeugdwerker vertelde onlangs hoe hij door het jeugdwerk XS heeft geleerd ‘slimmer’ te denken. “We hadden met onze drie tieners niet de illusie dat we een eigen jeugdwerk konden opbouwen. We hebben daarom met meerdere kerken de handen ineengeslagen en draaien nu samen toch een club met negen tieners.” 
4. Aanbod op ‘maat’ 
Waarom zelf doen wat een ander al doet? Ik ken een dominee die ervoor gekozen heeft om – in overleg met de ouders en de jongeren zelf – te kijken welke jeugdgroep uit een andere kerk in zijn stad een thuisbasis zou kunnen zijn. De drie jongeren gaan nu elk naar een jeugdgroep van een andere kerk. Op deze manier werd er gezocht naar een aanbod op maat. 
5. Geef jongeren een taak 
Evert is de geluidsman in een kerk waar ik weleens kom. Hij heeft naar eigen zeggen een hekel aan tieners. De vraag is of dit klopt. Joost en Carlos zijn twee jongens die Evert helpen bij het geluid in de kerk. Ze komen vaak bij hem thuis. Op de vraag of hij niet toch gewoon een jongerenwerker is, moet hij grinniken – om vervolgens weer door te gaan met zijn werk. 

Leestip

Heilig vuur. Jongeren leren geloven, hopen en liefhebben, Corjan Matsinger, uitgeverij Buijten & Schipperheijn 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons