Film 'Mijn lijf, mijn leven' bekroond met prijs

Sabine (12) strijdt tegen meisjesbesnijdenis

De film Mijn lijf, mijn leven uit de jeugddocumentaireserie Mensjesrechten heeft de UNICEF Japan Prize gewonnen. In haar juryrapport noemt UNICEF Japan Prize de documentaire "een uitstekend werk, dat het begrip van het leven van kinderen in moeilijke situaties bevordert".

In de film staat het meisje Sabina centraal. Sabina behoort tot de Masai-stam in Kenia, een kleurrijk volk met eeuwenoude tradities. Ze is trots op haar afkomst. Maar er is één gewoonte waar ze fel op tegen is: het besnijden van meisjes zoals zij.

Pijnlijk en gevaarlijk

"In veel landen in Afrika is de overgang van meisje naar vrouw heel belangrijk," vertelt regisseur Els van Driel. "Dit wordt altijd uitbundig en feestelijk gevierd. Volgens de traditie is het gebruikelijk om de meisjes die vrouw worden, te besnijden. De meeste meisjes zijn dan ongeveer 12 jaar oud. Daarna is het meisje huwbaar en mag ze niet meer naar school. De besnijdenis is een pijnlijke en gevaarlijke handeling, die zelfs tot de dood kan leiden. Sabine wil niet stoppen met school en al helemaal niet trouwen. Ze wil verder leren, advocaat worden en geld verdienen om een goede toekomst voor zichzelf en haar familie zeker te stellen." 

Alternatief ritueel

Sabina besluit dat het tijd is voor verandering. Ze eist van haar ouders dat zij vrouw mag worden zonder besnijdenis. In Mijn lijf, mijn leven strijdt Sabina voor haar eigen rechten en voor die van alle andere meisjes in haar stam. In Sabina’s dorp bestaat sinds kort een alternatief ritueel voor meisjes om vrouw te worden, zonder pijn en gezondheidsrisico’s. Sabina bundelt haar krachten, samen met honderden andere meisjes, in de hoop dat er voor haar generatie een nieuwe toekomst is weggelegd.
Mijn lijf, mijn leven is gebaseerd op artikel 24 uit het Internationaal Kinderrechtenverdrag: elk kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid.

Genomineerd

Mijn lijf, mijn leven is niet de enige film van Mensjesrechten die (inter)nationaal opvalt. Kippen voor Kimaru (van Anne van Campenhout) is onlangs door Free Press Unlimited genomineerd voor Best Report Award, de film Safia’s Zomer (van Els van Driel) is in de race voor de Publieksprijs op Cinekid en de nieuwe documentaire de Monsoonshow (van Annelies Kruk en Anneke de Lind van Wijngaarden) is geselecteerd voor de International Kids & Docs Competition op IDFA.

Film 'Mijn lijf, mijn leven'

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons