Elke dag seks: is dit het nu?

Start nieuwe serie '40 dagen zonder seks'

Na acht jaar keert het spraakmakende EO-programma 40 dagen zonder seks terug op televisie. Met een nieuwe presentator, Johan Eikelboom (foto), en een vernieuwde opzet. Zes deelnemers gaan de uitdaging aan om veertig dagen lang te leven zonder seks. “Voor hen betekent dat écht afkicken.”

Johan belt aan bij de Antilliaanse twintiger Jesaja. “Je veertig dagen gaan in,” kondigt hij aan. “Ben je er klaar voor?” De slank gebouwde Jesaja lacht al zijn tanden bloot en reageert: “Ik had nog wel een afspraakje staan.” “Een seksafspraakje?” vraagt Johan. “Ja.” Direct eroverheen: “Ik ben net klaar met porno kijken.”

Dit is een veelzeggend fragment uit de nieuwe tv-serie 40 dagen zonder seks, die de EO uitzendt in het kader van de NPO 3-themaweken over seksualiteit. Jesaja is een van de zes deelnemers. “Het zijn jonge mannen en vrouwen met een nogal heftig seksleven,” zegt Johan. Jesaja zelf schat bijvoorbeeld dat hij tussen de honderdtachtig en de tweehonderd keer seks heeft gehad, terwijl bij een andere deelnemer de teller al boven de driehonderd staat.

Wat dacht je toen de EO jou vroeg deze tweede serie te presenteren?
“Mijn eerste reactie was: ik ben 12,5 jaar getrouwd, heb twee kinderen, in de leeftijd van 5 en 8 – past dit wel bij mij? Dus ik heb wel even achter mijn oren gekrabd. Maar ik zie het vooral als een mooie uitdaging.”

Wat is er anders ten opzichte van de eerste serie, met Arie Boomsma?
“Een paar dingen. Het programma is iets langer geworden: van 25 zijn we naar 35 minuten gegaan. Dat heeft als groot voordeel dat je meer tijd hebt om de kandidaten te leren kennen, en hun motieven. Verder is de rol van Faya Lourens (auteur van Killerbody Dieet en Killerbody 2, red.) nieuw, en wat mij betreft van wezenlijk belang. Als personal coach komt zij met opdrachten om de kandidaten te confronteren en te motiveren. En verder is de rol van social media nu veel prominenter.”

Op afroepbasis

Dankzij social media is seks toegankelijker dan ooit geworden, legt Johan uit. “Je hebt niet alleen Facebook en WhatsApp, maar ook populaire chat- en datingapps zoals Badoo en Tinder. Die zorgen ervoor dat seksuele contacten bijna op afroepbasis beschikbaar zijn. ‘Joh, ik zag een leuke foto van je – zullen we afspreken?’ Het gaat allemaal zó snel, dat houd je niet voor mogelijk. De verhalen van onze deelnemers liegen er niet om. Ik heb echt niet onder een steen geleefd, maar dit is wel vrij heftig. Ze doen niet voor niks mee met 40 dagen zonder seks, laat ik het zo zeggen. Tijdens de opnames schoot het weleens door me heen: hoe is het mogelijk, zoveel sekscontacten op die leeftijd?”

Is het afkicken voor ze, zo’n periode van veertig dagen?
“Dat kun je wel stellen. Écht afkicken.”

Presentator Johan en coach Faya lopen veertig dagen met de kandidaten mee. De eerste vraag is: houden ze het vol om geen seksuele contacten te hebben? En, net zo belangrijk: verandert hierdoor hun kijk op seksualiteit? “Er gebeurt ontzettend veel in veertig dagen,” zegt Johan. “In het begin is het vaak een beetje onwennig, en doen ze er nog wat lacherig over. Maar gaandeweg merk je toch een bepaalde ontwikkeling bij de deelnemers. Dat had ik vooraf niet helemaal verwacht.”

Goede grap

“Misschien is deelname aan dit programma wel een soort grap voor ze, dacht ik aanvankelijk. Maar we raken ook aan een soort serieuze onderlaag, waarbij deelnemers zich gaan afvragen: is dit het nu? Ten diepste zijn ze toch op zoek naar een serieuze relatie. Maar de manier waarop ze tot nu toe met seks omgingen, zorgt ervoor dat ze daarin geen stap verder komen. Wat ik heel tof vind om te zien, is dat dit tv-programma echt iets teweegbrengt bij hen. Je ziet dat ze gaan nadenken, en soms tot andere inzichten komen. Het is voor hen een turbulente periode. Samen met Faya probeer ik te doorgronden wat er achter hun motieven zit om seksueel zo enorm actief te zijn. Wat dat betreft, zijn het stuk voor stuk intrigerende mensen.”

“Als je aan dit programma meedoet,” vervolgt hij, “staat je seksleven bepaald niet op een laag pitje. Wij kunnen ons daar misschien weinig bij voorstellen, maar de zes kandidaten zijn er soms dag en nacht mee bezig. Letterlijk.”

De afspraak is dat jullie tijdens die veertig dagen ook inzicht hebben in hun smartphonegebruik.
“Klopt. Dat vinden ze knap lastig! Het zal zo’n vaart niet lopen, denken ze in het begin. Maar een van hen had bijvoorbeeld stiekem al een seksafspraak gemaakt voor ná die veertig dagen. Daar confronteren we de kandidaat dan mee in de uitzending.”

Acht jaar geleden kwam er vanuit de EO-achterban, naast lof, ook best wat kritiek op het programma.
“Als je tv-programma’s maakt, kun je altijd rekenen op kritiek. Maar soms is het juist goed om dingen bespreekbaar te maken, zoals het onderwerp seksualiteit en hoe je ermee omgaat. En 40 dagen zonder seks is nu eenmaal een serie waarmee we de doelgroep van NPO 3 willen bereiken. Het is geen programma voor de EO-achterban.”

Wat maakt dit programma ‘EO’?
“De boodschap dat seksualiteit gecombineerd met liefde een absolute meerwaarde heeft boven de bijna anonieme, vluchtige ‘seks om de seks’, waaraan de deelnemers tot nu toe gewend zijn. Ik hoop dat Jesaja en de andere vijf kandidaten dit allemaal gaan inzien – en ook de kijkers van NPO 3.”

Dinsdag, 21.30 uur, NPO 3

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Nieuw bij deze serie zijn de ‘Climax Colleges’, een serie van zes online masterclasses rond de vraag: ‘Wat is goede seks?’ Bekijk hieronder een van deze masterclasses, waarin Hanneke de Graaf van de Rutgers Stichting uitlegt hoe het komt dat gelovigen zich schuldiger voelen over seks dan niet-gelovigen.

Samenwerking EO en Stichting Chris
Ook nieuw bij deze serie is de mogelijkheid voor kijkers om via een speciaal WhatsApp-nummer hun vragen voor te leggen aan deskundigen. Iedereen die appt, krijgt persoonlijk en passend reactie. De EO werkt hierin nauw samen met Stichting Chris, bekend van de christelijke hulplijn voor jongeren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons