Een 'heidenlidmaatschap' voor de ChristenUnie

Blog van Tijs van den Brink

Sander Terphuis, voormalig Iraans vluchteling en bekend lid van de PvdA, is lid geworden van de ChristenUnie. Niet dat hij tot geloof is gekomen, maar hij wil via de ChristenUnie invloed kunnen uitoefenen op het kabinetsbeleid.

Dat stelt de ChristenUnie voor een lastig dilemma. Van nieuwe leden wordt gevraagd de grondslag van de partij te onderschrijven. In die grondslag staat onder andere: ‘De leden verenigen zich vanuit het christelijk geloof.’

De situatie dat niet-gelovigen zich willen aansluiten bij een christelijke organisatie, speelt op veel meer plekken dan alleen in de politiek. Ook in het onderwijs bijvoorbeeld, of bij een christelijke omroep. Wat doe je daarmee als christelijke organisatie? Wijs je die mensen de deur, omdat ze in werkelijkheid de grondslag niet onderschrijven? Of zijn er andere oplossingen als ze zich inhoudelijk met je verwant voelen?

Een radicale oplossing kwam vorige week van theoloog Rikko Voorberg. In Dit is de Dag betoogde hij dat de ChristenUnie zich moet ontdoen van verwijzingen naar het christendom, omdat het christendom volgens hem niet geschikt is voor politiek. Als een christelijke partij een fout maakt, straalt dat immers af op het christendom. Mij lijkt dat niet zo’n groot probleem. Geen enkele christen betoogt van zichzelf dat hij of zij fout- of zondeloos is, lijkt me. Sterker nog: als er één groep mensen is die zich zou moeten realiseren dat ze fouten maakt – en dat ook erkent – zijn het wel christenen, lijkt me. 

Maar wat dan te doen met Terphuis en andere mensen die eigenlijk niet geloven? Gewoon weren? Voor mensen die van zichzelf zeggen dat ze lid worden uit opportunistische overwegingen (zoals Terphuis toch een beetje deed in het Nederlands Dagblad), lijkt me dat een prima optie.
Wat doe je dan met mensen die zich van harte verwant voelen, maar geen christen zijn? Een buitengewoon lidmaatschap aanbieden? Dat zou al snel voelen als een tweederangs lidmaatschap vermoed ik, zeker als daar dan ook minder rechten aan verbonden zijn.

Ik denk dat ik zou opteren voor een ‘heidenlidmaatschap’, in volle rechten. Ik geloof wel dat ik het aantal ‘heidenen’ zou maximeren op bijvoorbeeld 25 procent van alle leden, zodat je kunt voorkomen dat snoodaards op een slechte dag je grondslag wijzigen.
Wat ook kan: gewoon niks doen. Dat lijkt de optie waar de ChristenUnie voor kiest. De meeste problemen lossen zich immers vanzelf op... 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons