Deze kinderboeken moet elk gezin in de kast hebben

En welke boeken las de redactie van Visie vroeger?

In de boekwinkel staan de kasten vol leuke, mooie, grappige, spannende en gezellige kinderboeken. Maar welke zijn nu echt populair? Sonja Nagtegaal werkt bij Boekhandel Jaspers in Badhoevedorp en kan zo tientallen leuke kinderboeken opnoemen. "Ik kan niet kiezen, er is zoveel leuks!"

“Wij zijn in de winkel heel enthousiast over de Familie Bold.” Sonja begint al te lachen als ze over het boek vertelt. “Het gaat over een familie hyena's die mensenkleren aantrekken en doen alsof ze een gewoon gezin zijn. Dat is natuurlijk best een dingetje, want hyena’s lachen veel en hun staart zit in de weg, dus die moeten ze verstoppen. Een leuk boek om zelf te lezen, maar ook om voor te lezen, want je moet constant een hyena nadoen.”

Tussen leesboek en stripboek in

Ook de reeks van de Waanzinnige boomhut vindt Sonja een aanrader. “Dat blijft leuk, omdat het gewoon een heel grappig boek is. Het zit tussen leesboek en stripboek in. Vooral voor jongeren voor wie het ingewikkeld is hele verhalen te lezen, of die niet van lezen houden, is die serie fantastisch.”

Fantasyboeken

Sonja en haar collega’s zijn ook enthousiast over Boy 7 van Mirjam Mous. “Dat is net als de boeken van Marloes Morhuis geschikt voor tieners. Voor jongens vanaf 14 is het best moeilijk om een leuk boek te vinden, zonder al dat fantasy-gedoe. Er zijn veel fantasyboeken uitgekomen, al merken we de laatste tijd dat dit een beetje terug begint te lopen.”

Lastig kiezen

Met zoveel mooie boeken is het soms lastig kiezen. Hoe weet je of het boek echt wat voor je is? Sonja adviseert om in elk geval de eerste twee bladzijden te lezen. “Als je denkt: ik wil verder lezen, is het echt een boek voor jou. Je keus alleen op de achterflap baseren is lastig.” En vraag advies in de boekwinkel, raadt Sonja aan. Al is het ook een kwestie van smaak: “Je verkoopt als verkoper vaak wat je zelf ook leuk vindt, want daar ben je enthousiast over.”

Uren bladeren

Op de vraag welk boek élk gezin in de kast zou moeten hebben, blijft het lang stil. “Ik kan niet kiezen!" roept ze uit. "Voor de jongsten in elk geval iets van Annie M.G. Schmidt. Het maakt niet uit welke. Haar boeken zijn nog steeds leuk en relevant.” Daarnaast is Nederland van Charlotte Dematons een aanrader, volgens Sonja. “Dit boek vertelt alles over Nederland en de cultuur. Het is echt een heel leuk boek, dat moet iedereen hebben. In de winkel kunnen we er uren in staan bladeren.” Het boek Troep van Ilse Bos staat ook op het must-read lijstje. “Dertien broers en zussen wonen samen op een woonboot. Dat gaat hartstikke goed, totdat mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau langskomt… Het is een nieuw boek dat volgens ons een klassieker gaat worden,” voorspelt Sonja.

Favorieten van de Visie-redactie

Welke boeken lazen de redacteuren van Visie in hun kindertijd? De Visie-redactie zocht in de boekenkast naar de favorieten van toen. In deze video delen ze hun goede herinneringen.

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons