De kerk en het werk

Blog van Tijs van den Brink

Ik ben benieuwd of u dat ook weleens heeft: dat u in de kerk zit en ineens aan uw werk moet denken. Of aan dingen die rond uw werk spelen.

Ik had dat twee jaar geleden heel sterk toen er zo ontzettend veel vluchtelingen in wrakke bootjes naar Europa kwamen – en massaal verdronken. In die tijd was bij ons in de gemeente Opwekking 695 populair: ‘Als de oceaan haar krachten toont, zweef ik met U hoog boven de storm Vader, U bent sterker dan de vloed...’ Vlak na het zingen van dit lied baden we dan vaak voor de nabestaanden van vluchtelingen die in de golven waren omgekomen. Hoe we dat met elkaar moesten rijmen, werd er lang niet altijd bij gezegd...

Vorige week mocht ik Beatrice de Graaf, hoogleraar en terrorisme-expert, interviewen in ‘haar’ kerk, de protestantse Jacobikerk in Utrecht. Op verzoek van de Protestantse Kerk Nederland heeft zij een essay geschreven over hoe haar professie – terrorisme – zich verhoudt tot haar geloof. Het heeft geresulteerd in een alleszins lezenswaardig verhaal. Als het gaat om terrorisme en ‘het kwaad’ zijn er diverse scholen. Bijvoorbeeld de school die het kwaad buiten zichzelf zoekt en onbegrijpelijk verklaart: Donald Trump die over ‘pure evil’ spreekt bijvoorbeeld, en alles doet om het kwaad buiten zichzelf en buiten de orde te verklaren.
Aan de andere kant zijn er mensen die het kwaad juist wél willen begrijpen, en vooral zoeken naar structurele oorzaken ervan: economische achterstand, uitsluiting, discriminatie.
Beide scholen komen met eigen oplossingen, maar beide bieden geen houvast, vindt De Graaf. Ze dwong zichzelf een ‘eigen visie’ op het kwaad te ontwikkelen. Kijkt u vooral komende zondagavond 29 oktober om 23.45 uur (of later via ‘uitzending gemist’ natuurlijk) naar haar betoog daarover in de eenmalige tv-special Verlangen naar Veiligheid.

Ik vroeg De Graaf of ze het leuk vindt om de wereld van ‘haar werk en haar kerk’ met elkaar te verbinden. Het antwoord was heel eerlijk: nee. “Ik vind dat het moet, want het is te makkelijk om te zeggen ‘dit is de wereld van door de week, en dit is de wereld van zondag’. Maar het is niet gemakkelijk. Elke keer als ik aan dit essay werkte, kreeg ik enorme migraine.” De kerk en het werk verbinden: het is in allerlei vakgebieden ingewikkeld. Maar de mensen die het proberen, verdienen steun. Ze helpen volgende generaties een stapje verder.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons