Cursus Christelijk Kritiseren

Blog van TimZingt

U heeft kritiek. U vindt iets van de dominee, van de zangleider, van de kerkenraad. U wilt dat wel uiten, maar uw christen-zijn houdt u tegen. U vindt dat u het moet inslikken, de ander uitnemender moet achten, vurige kolen moet stapelen. U bijt op uw tong, maar de mantel der liefde begint te knellen. Herkenbaar?

Christenen en kritiek, het is net zoiets als Opwekkingsliederen zingen onder begeleiding van het orgel: het zou in theorie goed moeten gaan, maar in de praktijk klinkt het niet lekker. Dat vraagt toch om een Cursus Christelijk Kritiseren? Hierbij alvast vier tips: 

Tip 1: Gebruik in uw kritiek het woord ‘oprecht’. Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘ik heb moeite met die zangleider’ klinkt dat heel anders dan ‘ik heb oprecht moeite met die zangleider’. Dan is het alle hens aan dek. Die eerste roept maar wat, die ander is oprecht. Oprecht is iets wat christenen natuurlijk altijd willen zijn. Maar het lukt zo zelden, dat we het er expliciet bij zeggen. Deze zeldzame oprechtheid geeft kracht aan de kritiek: er zal wel echt iets aan de hand zijn met die zangleider, anders hoefden we niet oprecht te zijn. 

Tip 2: Gebruik eerlijkheid als wapen: ‘Ik vind onze dominee veel te evangelisch, maar dan ben ik even heel eerlijk.’ Die toevoeging, daar gaat het om. Even heel eerlijk zijn, is voor christenen erg moeilijk. Het lukt daarom ook altijd maar ‘even’. Maar als het lukt, moet je het ervan nemen. Het is het moment om iemand ongegeneerd op zijn feedback te rammen onder het motto ‘ik ben gewoon even eerlijk’. Een vrucht van volwassen geloof, wat mij betreft. 

Tip 3: Gebruik respect: ‘Met alle respect, ik vind je totaal ongeschikt als oudste.’ Die komt altijd binnen. Want onder het mom van respect kun je vervolgens de meest respectloze dingen zeggen. De beerput mag open, want je hebt alle respect. Wie zal tegen je zijn? 

Tip 4: Sluit je kritiek af met de zin: ‘Maar je moet dit niet persoonlijk opvatten.' Dat zal diegene helpen zelf niet in kritieke toestand te komen. Want dat is oprecht niet de bedoeling als je met alle respect even heel eerlijk bent. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons