Contactloos collecteren in Groot-Brittannië

Anglicaanse kerk doet proef met pinautomaten in de kerk

Steeds minder mensen hebben cash geld op zak. Kerkgangers in het Verenigd Koninkrijk kunnen daarom nu via contactloos pinnen een digitale duit in de collectezak doen.

Sinds deze zomer doen 60 anglicaanse kerken in Groot-Brittannië een proef met het gebruik van een pinautomaat voor betalingen in de kerk. Het gaat zowel om bijvoorbeeld de huur van zalen, als giften in de collecte.

Gezamenlijke test

De test wordt uitgevoerd vanuit Parish Buying, een gezamelijke inkoopservice van de Anglicaanse Kerk, zodat de deelnemende kerken niet zelf het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Ook kunnen de kerken zo als groep over contracten onderhandelen. Plaatselijke gemeenten zijn vrij om hun eigen systeem te testen en te gebruiken, al levert dit volgens Financial Times in de praktijk vaak hobbels op in de vorm van aanschaf- en transactiekosten. Door aan een landelijk collectief mee te doen, kunnen gemeenten deze kosten verlagen tot zo’n 2% van het gegeven bedrag, waardoor er meer van de gift overblijft voor het beoogde doel.

Testperiode

De proef loopt nog tot eind 2017. Harvest Festival (de Engelse Dankdag) en Kerst vallen hierdoor binnen de testperiode. Tijdens deze hoogtijdagen kan het contactloos betalen dus ook getest worden op grotere groepen. De eerste resultaten van de proef in Engeland worden begin 2018 verwacht.

Ook in Nederland is het in diverse kerken mogelijk te collecteren zonder contant geld, bijvoorbeeld via apps.

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons