Christelijke tiener in Pakistan ‘doodgeslagen door agenten’

Vader van 14-jarige scholier spreekt van godsdienstig motief

Naar nu bekend is geworden, is afgelopen maandag in Pakistan een 14-jarige christelijke scholier (Arsalan Masih) gedood door politieagenten. Dat gebeurde in Jhabran Mandi (Punjab), nadat een klasgenoot eerder tevergeefs had geprobeerd hem zijn geloof te laten afzweren. Dit heeft zijn vader bekendgemaakt.

Arsalans vader, Mushtaq Masih, vertelde aan Morning Star News dat er zeven agenten bij het dodelijke incident betrokken waren. Zij zouden zijn zoon uit het lokaal van een private onderwijsinstelling hebben gesleurd en daarna gedood.

‘Vuisten, trappen en geweerkolven’

Morning Star News heeft via Masihs advocaat een foto gepubliceerd, waarop te zien is hoe Arsalans moeder rouwt om de dood van haar zoon (zie hiernaast). Arsalans vader vertelde dat de agenten zijn zoon hebben gedood met “vuisten, trappen en geweerkolven”. Een van zijn docenten, Farhan Ali, heeft nog tevergeefs geprobeerd de jongen te beschermen en liep zelf klappen op terwijl de agenten de jongen sloegen. Volgens Arsalans vader is de jongen uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden in de politiebus waarin ze hem – zwaar toegetakeld maar nog levend – hadden gegooid. “Later hebben ze zijn lichaam langs de kant van de weg gedumpt, en zijn ze er zelf vandoor gegaan.”

Geloof afzweren

Morning Star News en andere media, waaronder de website Daily Pakistan, melden dat de aanval door diverse getuigen is gezien. De agenten zouden hen hebben bedreigd als ze tussenbeide zouden willen komen.
Mushtaq Masih, lid van de Presbyteriaanse Kerk in Pakistan, stelt dat zijn zoon vier maanden geleden met een islamitische jongen uit zijn klas heeft gevochten, toen die hem wilde dwingen zijn christelijke geloof af te zweren. “Tot voor kort wist ik niets van dit gevecht,” zegt hij. “Arsalan is naar verluidt op de vuist gegaan met een jongen wiens oom, Sardat alias Billu, agent is in het Sheikhupura-district. Billu was kwaad op Arsalan. Daarom nam hij zijn politievrienden mee om de jongen een lesje te leren.”

Op eigen houtje

Masih heeft inmiddels een formele aanklacht ingediend bij de politie tegen de zeven betrokken agenten. Een woordvoerder heeft laten weten dat men zijn uiterste best zal doen om de zeven verdachten op te sporen. “Het is duidelijk,” stelde hij in een verklaring, “dat deze agenten op eigen houtje hebben geopereerd en misbruik hebben gemaakt van hun officiële bevoegdheden.” Masih en zijn familie houden vol dat deze moord op een christelijke student “religieus geïnspireerd” is.

Christenen zijn 'onrein'

De moord op deze 14-jarige christelijke student past in een breder patroon. Op 27 augustus 2017 werd een andere christelijke student, de 17-jarige Sharoon Masih, gedood door een islamitische klasgenoot. Dit gebeurde eveneens in Punjab. De reden: hij zou uit hetzelfde glas water hebben gedronken als zijn medestudenten – een daad die veel moslims verafschuwen, omdat zij christenen als 'onrein' beschouwen. Arsalan en Sharoon zijn slechts twee van de talloze dodelijke slachtoffers van religieus geïnspireerd geweld in Pakistan tegen christenen en andere minderheden.
 

Asia Bibi

In 2014 haalde een andere zaak wereldwijd de pers: een christelijk echtpaar, Shahzad en Shama Masih (foto), werd door een woedende menigte moslims gestenigd en vervolgens – volgens getuigen – levend verbrand in een steenoven waar zij allebei werkten. Dat gebeurde eveneens in de oostelijke provincie Punjab. Deze ouders van vier jonge kinderen zouden de Koran hebben ontheiligd.
Daarnaast zijn diverse Pakistaanse christenen op grond van de strenge blasfemiewetging ter dood veroordeeld; van hen is Asia Bibi veruit de bekendste. Pakistan staat momenteel op nummer 4 van de Ranglijst Christenvervolging, die Open Doors jaarlijks publiceert.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons