Christelijk Noodhulpcluster helpt Rohingya-vluchtelingen

Hulpverleners delen pakketten uit

in Christelijk Nieuws

Vanaf vandaag bieden drie leden van het Christelijk Noodhulpcluster (Red een Kind, Tear en ZOA) noodhulp aan Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. De organisaties hebben hun rekeningnummers opengesteld voor giften. "De situatie van de vluchtelingen, onder wie meer dan driehonderdduizend kinderen, is hartverscheurend."

Het Christelijk Noodhulpcluster werkt in de hulpverlening samen met een lokale organisatie uit Bangladesh. De hulp bestaat uit drie onderdelen, waarvan een eerste deel is gericht op het onderkomen van mensen. "Overal ontstaan provisorische vluchtelingenkampen. Mensen zijn erg geholpen met zeil- of tentdoek om zich te beschermen tegen regen en kou, en die zorgen voor wat privacy," vertelt programmamedewerker Matthijs van Pijkeren. "Onze hulpverleners delen daarom pakketten uit voor een tijdelijk onderkomen en verstrekken daarnaast dekens en matrassen."

Noodlatrines
Een tweede deel van de hulp is gericht op het monitoren van de voedselsituatie. Vrijwilligers gaan de gezinnen langs en stellen daarbij het BMI (Body Mass Index) van kinderen vast. Vooral zij dreigen ondervoed te raken. Eventueel verwijzen ze door voor extra voedselhulp.  Ten slotte proberen de leden van het cluster de uitbraak van ziektes te voorkomen. Onderdeel daarvan is het schoonhouden van noodlatrines. Ook geven de hulpverleners voorlichting op het gebied van hygiëne.

Groot onrecht
Meer dan 600.000 Rohingya zijn de afgelopen maanden de grens met Bangladesh over gevlucht, als gevolg van bruut geweld in Myanmar. Elke dag komen daar duizenden vluchtelingen bij. In zeer primitieve omstandigheden proberen uitgeputte families nu te overleven – vaak zonder onderdak of schoon drinkwater.
Directeur Andries Schuttinga van Red een Kind geeft aan blij te zijn dat er nu mogelijkheden zijn om in actie te komen. "De situatie van de vluchtelingen uit Myanmar en de meer dan 300.000 kinderen in de kampen is hartverscheurend. Er is geen schoon drinkwater beschikbaar en er zijn nauwelijks medische voorzieningen. Veel kinderen hebben verschrikkelijke dingen gezien. Het is een groot onrecht wat daar gebeurt. We komen graag in actie."

Het kantoor van Tear in Bangladesh onderhoudt het contact met de lokale organisatie die namens het cluster hulp verleent in de kampen. Zij monitoren de hulp en voegen waar nodig extra medewerkers toe.

ZOA hoopt op korte termijn ook weer in Myanmar hulp te bieden. Op dit moment is de deelstaat Rhakine in Myanmar gesloten voor hulpverleners, onder wie medewerkers van ZOA.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons