Andries Knevel wil nog niet met pensioen

'Ik heb te meer geleerd wat Deo volente betekent'

Op 13 november 2017 hoopt Andries Knevel de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken. Het lijkt er echter op dat Andries helemaal niet met pensioen gaat, maar dat hij zich blijft inzetten voor de missie van de EO. Reden genoeg om Andries even op te zoeken.

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat je ernstig ziek was vanwege een legionellabesmetting. Hoe is het nu met je? 
Andries: "Het gaat redelijk met me. Zoals velen weten werd ik op 1 november 2016 plotseling opgenomen op de intensive care. Deze dagen sta ik er best vaak bij stil dat het alweer een jaar geleden is. Herstellen van een legionellabesmetting duurt minimaal 2 jaar. En de vraag is altijd óf je honderd procent herstelt. Vaak houden patiënten restverschijnselen over. Daarom ben ik extra dankbaar dat het nu, een jaar later, redelijk gaat. Soms word ik plotseling extreem moe en werken mijn longen minder. Ik word dan kortademig en moet rusten."

Andries heeft zijn werk bij de EO weer grotendeels opgepakt. Ook preekt hij regelmatig weer op zondag in verschillende kerken. Maar soms komt hij zichzelf onverbiddelijk tegen.

"Ik moet echt rekening houden met het feit dat ik op dit moment geen overdaad aan energie meer heb, zoals vóór mijn ziekte. Dat is soms best lastig, hoewel het me is meegevallen hoe geduldig ik het lange herstelproces heb ondergaan. Dat is genade van God, denk ik maar."

Officieel ‘mag’ je in november met pensioen. Maar je blijft nog even aan het werk. Ben je na 40 jaar EO niet heel erg aan pensioen toe?
"Ik ben op 13 februari 1952 geboren en mocht van het kabinet Rutte II gelukkig nog 9 maanden extra doorwerken. Maar 13 november is mijn eerste pensioendag, na bijna 40 jaar heerlijk werken voor de EO. Mijn ziekte van de afgelopen periode heeft natuurlijk ook het pensioen in een ander perspectief geplaatst, maar eigenlijk kan ik ook nu wel zeggen dat ik vind dat ik niet aan pensioen toe ben. Ik vind het heerlijk om te werken, in het besef dat er ook heel veel beroepen zijn waarin doorwerken tot 67 of 68 jaar enorm zwaar kan zijn. Daarom ben ik dankbaar (ik merk dat ik dit woord de laatste tijd veel gebruik) dat ik vanaf 1 december weer 2 dagen voor de EO kan gaan werken. Dankbaar omdat ik werken fijn vind, maar ook omdat we als EO unieke kansen hebben iets van het Evangelie via de Publieke Omroep te delen – al is dat wel veel moeilijker dan vroeger. Ik wil daar graag nog mijn bescheiden steentje aan bijdragen."

Andries gaat de komende tijd werken voor de afdeling Representatie. Dat is de afdeling waarin de EO de kerken mag representeren. Het gaat dan om de volle breedte van de protestantse kerk, dus van de Protestantse Kerk Nederland en de kleine gereformeerde kerken, tot aan de baptisten, remonstranten en oudkatholieken. Deze taak heeft de EO een paar jaar geleden op zich genomen.

Ga je ook nieuwe programma’s presenteren?
Andries: "Binnen de afdeling Representatie blijf ik programma’s maken als Groot Nieuws en AndriesTV. En ik ga meedraaien in het team van De Kapel, met een sterke nadruk op de vertegenwoordiging van kerken. Daarnaast hebben we een paar mooie programmaplannen voor volgend jaar. Het zijn allemaal programma’s die dicht bij mijn hart liggen; missionaire en toerustende programma’s waar ik erg blij mee ben."

Als je straks wel met pensioen gaat, hoe ziet je dag er dan uit?
"Tja, ik had natuurlijk voordat ik ziek werd een heleboel plannen voor na mijn pensioen, maar het ‘legionellabeestje’ heeft roet in het eten gegooid. Die plannen heb ik nog steeds, maar mijn gezondheid gaat voor. Wel hoop ik nog wat meer te gaan preken, want dat heeft echt mijn hart. En daarnaast ben ik natuurlijk opa van 5 kleinkinderen. Je kunt me nu al vaak bij de kinderboerderij vinden en bijna wekelijks wel op een of ander hockeyveld. Maar zoiets als 'grote reizen maken', daar hebben mijn vrouw en ik niet zo veel mee. Hoewel we straks best wat meer tijd voor onszelf zullen nemen. 

Maar dit zeg ik allemaal in het besef dat het eind vorig jaar ook heel anders had kunnen aflopen. Ik ben – daar heb je het weer – een dankbaar en tevreden mens. Want ik heb te meer geleerd wat Deo volente betekent: ‘als God het wil’."

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons