2Doc 'Behind the altar' over kindermisbruikcrisis

Onderzoek: 3 van de 4 daders nog actief

De schandalen rond seksueel misbruik vormen een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van de Rooms Katholieke Kerk. Het afgelopen decennium kwam een groeiend aantal gevallen aan het licht. Meerdere bisdommen gingen failliet, omdat ze het smartengeld voor de vele slachtoffers niet konden betalen.

Met paus Franciscus aan het roer leek er een nieuwe wind te waaien vanuit Rome, maar de kindermisbruikcrisis in de Katholieke Kerk is nog niet voorbij. Uit recent onderzoek blijkt dat 3 van de 4 daders nog steeds actief zijn binnen de kerk. Ook blijkt dat onderzoek naar nieuwe gevallen nog altijd buiten de openbaarheid wordt gehouden, terwijl bisschoppen nog steeds niet verplicht zijn daders aan te geven bij de politie. Priesters die op de vlucht zijn voor de politie, blijken zelfs onder te duiken in kloosters en andere kerkelijke instellingen in ontwikkelingslanden, waar ze gewoon met kinderen mogen werken.

Diep geworteld

In Behind the Altar onderzoekt de Britse historicus John Dickie hoe het komt dat de grote schoonmaak die paus Franciscus bij zijn aantreden beloofde, nog altijd niet heeft plaatsgevonden. Dickie weet goed de weg in Italië en het Vaticaan; eerder maakte hij de films Holy Money en The Pope and the Mafia. Voor Behind the Altar reist hij van Italië naar Frankrijk, de VS en naar het geboorteland van paus Franciscus: Argentinië. Hij probeert vast te stellen wat de laatste drie pausen aan de 'kwestie kindermisbruik' hebben gedaan. Daarvoor spreekt hij met deskundigen, slachtoffers en nabestaanden, met rechters, advocaten en geestelijken. Hij ontdekt nieuwe zaken en toont aan dat het probleem van seksueel kindermisbruik nog veel dieper in de kerk geworteld is dan op grond van eerdere publicaties gedacht werd. 

Behind the altar: woensdag 18 oktober 2017 om 22.55 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons