Zelfanalyse op zondagavond

Blog van Annemarie van Heijningen

“Een felle preek,” zegt Tweede Zoon, als we eenmaal buiten staan. Hoewel onverschillig onderuitgezakt, had hij blijkbaar geboeid zitten luisteren. Over Jakobus 2 ging het: geen aanzien des persoons. Ik had me schrap gezet: de preker schoot met scherp dit keer.

Keuze

Een schurftige kater of aaibare kittens. Een smoezelig joch met aangekoekt snot of een blakende bink met een guitig gezicht. Een oudere vrouw met rimpels en stoppels of een dame op leeftijd, schier onbeperkt houdbaar. Een onzekere puber met ontsierende puistjes of een goodlooking tiener met een tandpasta-smile. Een ongemakkelijk heerschap met eenzelvige ogen of een sympathiek man met een openhartige blik. Een moeizame pastor in een vergeten gemeente of een welbespraakt spreker die men kent van de krant. Een saaie docent in een morsige broek of een stijlvolle gast met de lachers op zijn hand. Ons wezen heeft de keuze doorgaans snel gemaakt.

Aangeboren

“Het zit in ons,” zeg ik zachtjes in mezelf, “het wordt kinderen niet aangeleerd om bij voorbaat iemand weg te zetten, dus moet het aangeboren zijn. Van jongs af aan observeren, taxeren en discrimineren we, regelrecht vanuit ons eigen dubieuze hart. Inderdaad, mijn zoon, een felle preek – maar met een machtig slotakkoord.” 

Zelfanalyse

Want waar wij ons vergapen aan mankracht en schoonheid, heeft Hij een zwak voor de zwakken en kleinen. Op zoek naar verlorenen, werd Hij een kind in een kribbe en een man aan een kruis. Geef Hem maar melaatsen, machtelozen, mosterdzaad. In Zijn rijk van averechts en andersom gaat de boel volledig op de schop. Waar sta ik in dit verhaal? Daar mijmer ik in de auto nog even over door. Zelfanalyse op zondagavond. Ik kan niet anders dan een schuchter beroep doen op genade, genade en nog eens genade. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons