Wordt Rikko Voorberg zaterdag Theoloog des Vaderlands?

'Het is hoopvol dat een theoloog in nieuwsprogramma’s komt'

Zaterdag wordt tijdens de Nacht van de Theologie de nieuwe Theoloog des Vaderlands bekendgemaakt. Genomineerd zijn Almatine Leene, Claartje Kruijff en Rikko Voorberg. Eerder deze week kon je interviews met de dames theologen lezen. Vandaag: Rikko Voorberg.

Rikko Voorberg (37) is theoloog, community artist, opiniemaker, auteur en oprichter van de PopUpKerken.

Waarom wilt u Theoloog des Vaderlands worden?
"Je wordt genomineerd, hè? Dat ervaar ik als een waardering voor de pogingen van de afgelopen jaren om steeds weer opnieuw te ontdekken wat het verhaal van het christendom kan betekenen in het publieke domein. Of het nu gaat om de overheid aan haar belofte jegens vluchtelingen te houden in ons initiatief We Gaan Ze Halen, of een boek waarin ik met het evangelie in de hand op zoek ben naar een constructief kanaal voor rechtgeaarde woede. Ik heb ‘ja’ gezegd omdat ik vind dat de theologie in het publieke domein thuishoort, midden in de samenleving."

Wat is de Nacht van de Theologie?

De Nacht van de Theologie wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, uitgeverijen en mediabedrijven, waaronder de EO. Ook zal de nieuwe Theoloog des Vaderlands bekend worden gemaakt, naast het beste theologische boek van afgelopen jaar. De Theoloog des Vaderlands zal voor de periode van één jaar optreden als ambassadeur van de (academische) theologie in Nederland. Zij of hij ontvangt 10.000 euro, die beschikbaar is gesteld door de Vermeulen Brauckman Stichting, te besteden aan een door haar of hem uit te voeren project dat de zichtbaarheid van de theologie ten goede komt. 
De uitslag wordt uiteindelijk voor vijftig procent bepaald door internetstemming en voor vijftig procent door een vakjury. Deze vakjury bestaat uit alle deelnemende organisaties, aangevuld met Tijs van den Brink, Annemiek Schrijver en Freek de Jonge. Voor de vakjury geldt dat de punten van de deelnemende universiteiten en hogescholen twee keer zo zwaar tellen. 

Stel dat u Theoloog des Vaderlands wordt, waaraan wilt u de daarbij behorende 10.000 euro besteden?
"Theologie moet opnieuw hemel en aarde zien te verbinden. We moeten niet kiezen vóór de hemel en tégen de aarde, of andersom. Nee, het is allebei tegelijk. Daarvoor hebben we – naast het vele redeneren en discussieren dat theologen doen – verbeelding nodig. Het Woord moest ‘vlees’ worden, aanraakbaar en ervaarbaar. Het idee is eenvoudig: ik wil opvallende schommels in Nederland een QR-code meegeven. Die kun je met je smartphone scannen, waarna je naar een op maat gemaakt hoorspel kunt luisteren.

Het schommelproject van Rikko Voorberg wordt in deze video uitgelegd.

Elementen uit de omgeving van de schommel – strand, een azc, een winkelcentrum, een stad – verbind ik dan met teksten uit de Bijbel over de zee, het nieuwe Jeruzalem of over je geen zorgen maken, zoals de vogels. Een schommel is al een speelse verbinding tussen hemel en aarde. Ik hoop dat het gewone weer betoverd raakt en de aarde een plek wordt van God, geloof en hoop."

Snaar geraakt

U komt zó veel in de media, dat mensen er weleens moe van worden. Is dat geen nadeel als u Theoloog des Vaderlands zou worden?
"Haha, word je moe van me? Er was veel te doen rond onze 4 mei-installatie, maar ons idee was hoogstens aanleiding. Het ging over grote thema’s als traditie, schuld, vluchtelingen, vrijheid en identiteit. Ons initiatief was het haakje, meer niet. Verder is het natuurlijk hoopvol dat een theoloog wordt gevraagd aan te schuiven bij nieuwsprogramma’s of, zoals afgelopen week, om een groep leraren en een adviesbureau toe te spreken. Er is behoefte aan geëngageerde, hedendaagse theologie en dan zeg ik geen nee. Als je dan gevraagd wordt nóg eens te komen, is er blijkbaar een snaar geraakt. Niet door mij, hoop ik, maar door de hoop van het christendom zelf."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons