Weg met die laatste pil!

Blog van Tijs van den Brink

Ze geven niet op, de mensen die een pil willen waarmee ze zelf een einde kunnen maken aan hun leven.

Vorige week waren ze weer even in het nieuws: coöperatie Laatste Wil had een nieuw legaal poeder ontdekt, waarmee je jezelf van het leven zou kunnen beroven. Twee gram van het poeder was genoeg, vertelde een vertegenwoordiger van de coöperatie in het tv-programma Nieuwsuur enthousiast aan een van de leden van z’n club.

Probleempje: hulp bij zelfdoding is verboden in ons land. Je mag geen middelen aan iemand verstrekken als je weet dat die persoon de bedoeling heeft daarmee een einde aan zijn of haar leven te maken. Laatste Wil werkt echter aan een constructie waardoor het misschien toch zou kunnen.

Het zal u niet verbazen dat ik weinig op heb met dit soort clubs. Begrijp me goed: ik heb het niet over mensen die structureel depressief of anderszins geestesziek zijn en als gevolg daarvan verlangen naar de dood. Dat is afschuwelijk verdrietig, voor deze mensen zelf en hun omgeving. Nee, bij dit soort clubs staat vaak niet de depressie, maar de autonomie centraal. Op een pas gehouden vergadering van Laatste Wil las een van de leden een zelfgemaakt gedichtje voor:

Naar de autonome route,
zijn de barricades groot.
Maar als rebelse babyboomers,
vechten wij tot onze dood.’

Niks depressie, maar autonomie en rebellie! Iedereen mag natuurlijk streven naar autonomie, maar het lastige in dit geval is dat autonomie voor de een letterlijk kan leiden tot de dood van een ander. Want hoe voorkom je dat zo’n pil of poeder bij iemand belandt die wel depressief maar nog lang niet uitbehandeld is? Hoe voorkom je dat iemand in een opwelling het goedje tot zich neemt, of zelfs gebruikt om iemand anders te vermoorden? Verpleeghuisarts Bert Keizer, zelf voorstander van een ‘laatste pil’, zei het vorige week in 'Dit is de Dag' klip en klaar: “De nachtmerrie is dat iemand zichzelf het leven beneemt, die het zonder die verrekte pil van jou niet zou hebben gedaan. Dat risico zal er altijd zijn. Als je dat niet wilt, moet je er niet aan beginnen.”

Ik gun iedereen z’n autonomie, maar als eigenlijk vaststaat dat er slachtoffers ontstaan die zonder die pil blijven leven, is wat mij betreft de keus snel gemaakt: weg met die laatste pil!

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons