Wat bezielt Nederland?

Boodschap voor het Binnenhof

Traditiegetrouw vindt op de derde dinsdag van september de interlevensbeschouwelijke Prinsjesdagviering plaats. Deze rituele opening van het parlementaire jaar is voor presentatoren Wilfred Kemp (KRO-NCRV) en Kefah Allush (EO) aanleiding om op zoek te gaan naar wat Nederland bezielt in tijden van wantrouwen en polarisatie.

Hoe krijgen we het vertrouwen in elkaar en in politici terug? Aan de hand van het thema ‘Vertrouwen tussen hoop en vrees’ delen religieuze leiders, gelovige en ongelovige politici, bestuurders en schoolklassen hun boodschap voor het Binnenhof.

Wantrouwen

Het wantrouwen in de samenleving groeit. De afstand tussen ons en onze medemens neemt toe en collectief verlangen we terug naar ‘het touwtje uit de brievenbus’, zoals Jan Terlouw het zo krachtig verwoordde. Wat moeten we doen om het vertrouwen terug te winnen?
Het programma Wat bezielt Nederland? deelt de visies van boeddhist tot bahai, van humanist tot hindoe, van soefi tot sikh, van jood, christen tot moslim. Zijn religies en levensbeschouwingen in staat over kerk- en tempelmuren heen te spreken? Kunnen ze van maatschappelijke waarde zijn in een seculiere samenleving? Zijn ze de smeerolie in de samenleving, of een explosief mengsel?

Tekst gaat verder onder de video.

Bekijk hieronder de gehele Prinsjesdagviering 2017

Delen is helen

Drijvende krachten achter de Prinsjesdagviering zijn Ineke Bakker, directeur van de Haagse Diaconie en rabbijn Awraham Soetendorp. De weg naar vertrouwen begint volgens Soetendorp bij delen: “Delen is helen." Christa Compas van het Humanistisch Verbond laat zich inspireren door de Verklaring van de Rechten van de Mens en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh ontmoet pastor Ad van der Helm bij het maandelijkse vredesplein

Nieuwe regering

Persoonlijke verhalen worden afgewisseld met beelden van de Prinsjesdagviering en interviews met minister-president Mark Rutte, Gert-Jan Segers en Sybrand van Haersma Buma, die samen toewerken naar een nieuwe regering. Wat bezielt hen en hoe geven zij Nederland weer vertrouwen?

Zondag 24 september 23.10 uur, NPO2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons