Waarom Ahmed Aboutaleb werklozen wil laten sporten

'Politiek en kerken kunnen rol spelen in sportactiviteiten'

Mensen zonder werk moeten niet alleen aan het werk worden geholpen, maar ook gemotiveerd worden om voldoende te bewegen. Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in een interview met Sjaak magazine, een blad dat zich richt op Rotterdammers met een beperkt budget.

Aboutaleb zegt in het interview dat mensen in armoede “vaak gestresst zijn, medicijnen gebruiken en vaak kampen met overgewicht. Uit schaamte daarvoor komen ze weinig onder de mensen en vereenzamen ze.” Aboutaleb stelt dat ze door sporten gezonder worden, daardoor makkelijker re-integreren én andere mensen ontmoeten. “Ik vind dit een belangrijk vraagstuk dat de aandacht van de politiek verdient. Kerkelijke groeperingen zouden in het aanbod van zo'n beweegprogramma een rol kunnen spelen.”
 

Aboutaleb vertelt in Sjaak magazine dat hij op doktersadvies moest afvallen en sporten. “Mijn buik zat me in de weg, ik kon niet meer bij mijn schoenveters. Ik ging naar een sport- school en kreeg begeleiding van een sportcoach. Ik viel 25 kilo af. Inmiddels doe ik ook aan hardlopen en snelwandelen.” Tijdens het hardlopen luistert hij naar gezongen poëzie of gereciteerde Koranverzen. De burgemeester vertelt dat hij van plan is om af en toe hardlopend, in plaats van met de dienstauto, naar het stadhuis te gaan. “Ik kan hier douchen en mijn nette pak aantrekken.”

'Ik vond het dikke-ik-verhaal van premier Rutte een wonderlijk betoog. Er is zoveel warmte in de samenleving; dat moeten we tegen elkaar blijven zeggen'

Warmtegevoel
Aboutaleb reageert ook op de opvatting van premier Rutte dat er een 'dikke-ik-mentaliteit' heerst in Nederland: mensen zouden volgens de premier vooral egoïstisch voor zichzelf leven. Aboutaleb vond dat “een wonderlijk betoog” zegt hij in het magazine. “Die dikke-ik is wel aanwezig in Nederland, maar er is ook zoveel warmte in de samenleving. We zijn erg goed om elkaar af te kraken en stil te staan bij dingen die niet goed gaan. Maar het warmtegevoel valt me erg op in de samenleving en dat moeten we tegen elkaar blijven zeggen.”
Als voorbeelden noemt hij ondermeer een kerkelijke organisatie die veel doet voor mensen die te kampen hebben met bijvoorbeeld armoede en geweld in het gezin. “Zo zijn er veel mensen die zich inzetten voor anderen. Tegenover de dikke-ik is ook heel veel 'wij': mensen die op elkaar betrokken zijn.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons