Voorpret bij voorbaat: dit is ons voorland

Blog van Annemarie van Heijningen

Onlangs werd ik 40. Hoewel bepaald niet levensmoe, ben ik ergens wel content met de sneltreinvaart van dit bestaan. Nog een paar decennia te gaan wellicht. De benauwde doorgang van de dood, waarna het Leven wacht.

De volmaakte versie van het hier en nu, zoals het van oorsprong is bedoeld. Soms vergun ik me een vergezicht. Ik stel me voor dat ik daar binnenkom, gehavend, uitgeteerd of afgeleefd. Hoe mijn klacht verandert in een dans, waarna een eindeloos ontmoetingsfeest beginnen kan. Ik loop mijn idolen tegen het volmaakte lijf: Elisabeth Elliot, Walter Trobisch en Corrie ten Boom. Ik ontwaar mijn favoriete Bijbelfiguren: Rachab de hoer, Simon Bar-Jona en koningin Ester. Ik krijg familieleden in het oog. De oma die ik nooit leerde kennen. Mijn oudtante Mien, zonder lieve rimpeltjes en toch lieftalliger dan ooit. De broers van mijn vader met hun immer kenmerkende Steenbergen-grijns. Ons bloedeigen verrassingskind, lang geleden in de knop verdord en nu in volle bloei. Een zoon of  een dochter, wie zal het zeggen?

Daar bij Jezus

Voor ik me kan verliezen in de hereniging met dierbaren, word ik fijnzinnig gewezen op de Dierbare bij uitstek. Alles, álles in dit onbekende land wijst in sprankelende heerlijkheid naar Hem, de Man van ‘Operatie Golgota’, die zichzelf genadig wegschonk om de mensheid te ontketenen. Voorpret bij voorbaat, want dit is ons voorland. Wanneer mijn gedachten verbeeldend vertoeven bij dit vreugdevolle visioen, neurie ik tussen de bedrijven door dit oude en doorleefde lied: ‘Als de bruidssluier valt en Zijn blik mij begroet, als ik Hem gelijkvormig zal wezen. Als ik hen die ’k hier mis daar weder ontmoet, voor eeuwig vereend daar bij Jezus.’ Wat geeft het, dat de realiteit straks alleszins anders zal zijn. De werkelijkheid zal het zoetste gezang en mijn zoetste dromen overtreffen – zevenmaal zeventigmaal. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons