Voor deze vrouw gaan cosmetische chirurgie en geloof prima samen

'Als tiener zei ik tegen God: ‘U bent bij mij echt iets vergeten…’

Stel, als meisje ben je diepongelukkig met je vrijwel onzichtbare borsten. Laat je ze dan vergroten, of moet je er maar mee leren leven? Of je schaamt je voor die nogal fors uitgevallen neuspartij, of die ontsierende sleuf tussen je wenkbrauwen. Cosmetische chirurgie kan ook in zulke gevallen uitkomst bieden. Maar mag je wel sleutelen aan het werk van de Schepper?

Op de dag dat ze achttien kaarsjes mocht uitblazen, veranderde haar leven voorgoed. De nu 31-jarige Tanja (niet haar echte naam) kreeg de borstvergroting waar ze al jarenlang enorm naar uitzag. “Omdat ik niks, nada had, wilde ik dit al heel lang,” blikt ze terug. “Ik was zo plat als een plank. Zelfs mijn beste vriendinnen plaagden me ermee. Dat maakte me ontzettend onzeker. Naar het strand gaan? Dat durfde ik niet.”

Een beugel tegen scheve tanden zou niemand veroordelen

Tanja (31)

‘Kipfilet-achtige dingen’

Tanja was een jaar of 13 toen ze zich er echt bewust van werd dat ze “iets miste”. Met een zucht: “Als ik in de spiegel keek, was ik enorm gefrustreerd. Waarom hadden al die andere meiden – en zelfs mijn jongere zusje – wél borsten, en ik niet? Als tiener zei ik tegen God: ‘U bent bij mij echt iets vergeten…’ Tegelijk heb ik best lang getwijfeld om er iets aan te doen, juist omdat ik geloof dat Hij mij heeft geschapen. Mocht ik dan wel iets aan mijn door Hem gemaakte lijf laten veranderen?”

Ze sprak met haar moeder over borstvergroting. Die was faliekant tegen. Toch stond Tanja’s besluit, na heel wat wikken en wegen, vast: zodra ze 18 was, zou ze zich laten behandelen. Tot die tijd vulde ze haar beha onder andere met “kipfilet-achtige dingen, gekocht via TelSel”. Achteraf kan ze daar hartelijk om lachen, maar destijds was het voor haarzelf bittere noodzaak.

Cosmetische chirurgie

Bij cosmetische chirurgie draait het puur om de verbetering van het uiterlijk. Enkele populaire ingrepen zijn borstvergrotingen, ooglid- en neuscorrecties, de facelift en liposuctie. Omdat het om verfraaiing van het uiterlijk gaat, dus een ingreep zonder medische noodzaak, is het in de meeste gevallen niet mogelijk om de kosten (deels) te verhalen op de ziektekostenverzekeraar.

Negatieve reacties

Toen Tanja 18 werd, ging haar moeder mee naar een kliniek in België. Tanja had geld van haar geleend (“in België was het goedkoper: drieduizend euro in plaats van 4400”), en kreeg dankzij de siliconen alsnog borsten. “Ik was – en ben – er enorm blij mee, en ook mijn moeder snapte achteraf dat ik dit wilde doen. Ja, ik kan God ervoor danken dat Hij deze mogelijkheid heeft gegeven. Het gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost.”

Waarom Tanja haar verhaal anoniem wil vertellen? “Niet omdat het top secret is of zo, maar ik wil er gewoon niet door anderen om veroordeeld worden.” Ze snapt wel dat sommige christenen misschien in alle gevallen afwijzend staan ten opzichte van cosmetische chirurgie, maar negatieve reacties vindt ze onterecht. “Een beugel tegen scheve tanden zou niemand veroordelen. Maar een vrouw die enorm onzeker is omdat ze geen borsten heeft wel?”

Ook mannen

Verreweg de meeste mensen die cosmetische chirurgie overwegen of ondergaan, zijn vrouw. Maar je hebt ook mannen die er uit ervaring over kunnen meepraten. Zoals Zwollenaar Jan Frans (27). In Visie Magazine vertelt hij zijn verhaal.

Meer lezen uit Visie? Vraag een proefabonnement aan.

Beeld: Brandi Redd en Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons