Rechter Vergunst hekelt 'ons-kent-ons' in de kerk

'Ik vind het opvallend dat een klager zelden gelijk krijgt van een synode'

Dirk Vergunst, rechter in Zutphen, pleit voor een onafhankelijke rechtspraak binnen de Gereformeerde Gemeenten. Ook vindt hij dat journalisten de rechterlijke macht veel scherper moeten controleren. Dat zegt hij in een interview in het magazine 'Visie', dat deze week verschijnt.

Dirk Vergunst – lid van de Gereformeerde Gemeenten – vindt het "geen goede zaak" dat in zijn kerkverband de interne rechtspraak in handen is van de ambtsdragers. Daarom pleit hij voor onafhankelijke kerkelijke rechtspraak. “Ik vind het opvallend dat een klager zelden gelijk krijgt van een synode. Dat komt door de ons-kent-ons-mentaliteit. Het ontbreekt – niet eens met opzet – aan kritische zin naar elkaar. Bestuur en rechtspraak moeten gescheiden zijn.”

Serieuze feedback

Verder zegt Vergunst in het interview dat rechters moeten openstaan voor serieuze feedback uit de samenleving. “Maar die is er nauwelijks,” constateert hij. “Ik vind dat journalisten rechtszaken veel scherper zouden moeten volgen. De wetgevende en uitvoerende machten – de politiek dus – worden wel door journalisten kritisch gevolgd, maar de rechterlijke macht nauwelijks. Een kritische omgeving is welkom, want macht zonder begrenzingen corrumpeert.”

'Op Twitter lees ik: wie ben jij dat je een oordeel over mij kunt vellen en je bent nog christenhond ook!'

Te soft

Vergunst, die ook persrechter is, geeft toe dat sommige media oproepen tot strengere straffen. “De Telegraaf haalt weleens uit dat rechters te soft zijn; ik hoor dat ook wel op verjaardagen. Mediaverslagen van het verloop van rechtszaken zijn er genoeg, maar helaas weinig analyses en commentaren.” Sociale media noemt Vergunst overigens een ander verhaal. Op Twitter wordt er heel wat gescholden. “Ook op mij, in de sfeer van: wie ben jij dat je een oordeel over mij kunt vellen en je bent nog christenhond ook!”

Lees het hele interview deze week in het magazine Visie.

Beeld: GoedFolk

'Ik vind dat de tv veel meer in de rechtszaal moet verschijnen'

Veel criminelen hebben onrecht ervaren in hun jeugd, weet Vergunst als hij de levensverhalen hoort van daders. “De meeste daders zijn eigenlijk trieste losers. Ze doen heel stoer, maar maatschappelijk krijgen ze niets voor elkaar. Ze voelen zich niets en slaan terug. In de media is daar maar weinig aandacht voor. Als je bij ons in de zaal zit en je hoort hun levensverhalen, krijg je zeker meer begrip. Die nuance wil ik meer voor het voetlicht brengen. Ik vind dat tv-camera's veel meer in de rechtszaal moeten verschijnen, zodat er meer oog komt voor de oorzaken van fout gedrag.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons