Predikant wint internationale wedstrijd shofar blazen

'Shofar heeft veel symbolische betekenissen'

Jan-Willem van den Bosch, hervormd predikant in Piershil, heeft een internationale wedstrijd shofar blazen gewonnen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. "Ik ben geen andere Nederlandse deelnemers tegengekomen onder de inzendingen. Dus eervol vind ik het zeker."

De predikant werd door een lid van zijn kerkelijke gemeente op de wedstrijd geattendeerd. "Zij zag de wedstrijd shofar blazen op de site 'Breaking Israel News' langskomen en wist dat ik zo’n ramshoorn bespeel.’’
 

Symboliek

Van den Bosch speelt al zo’n vijftien jaar trompet. De shofar kwam daar zo'n vijf jaar geleden bij, toen de predikant er eentje kocht bij het Centrum Christenen voor Israël. De sjofar is een ramshoorn, die in verschillende groottes gebruikt werd en wordt in de Joodse samenleving. "Ik ben erg geïnteresseerd in de joodse wortels van het christendom," vertelt Van den Bosch. "De shofar draagt allerlei symboliek met zich mee. Hij werd geblazen bij de kroning van een koning, bij het wakker maken van een leefgemeenschap en bij het ten strijde trekken in een oorlog. Hij wordt op dezelfde manier geblazen als een trompet.’’ 

De shofar kan gemaakt worden van de hoorn van zo'n 140 dieren, waaronder geiten, antilopen, gazellen en bizons. Het dier moet kosjer zijn en een hoorn hebben waarvan een sjofar gemaakt kan worden. De joodse traditie verbiedt het gebruik van de hoorn van een stier, vanwege de aanbidding van het gouden kalf. In de praktijk echter wordt de sjofar vaak van een ram gemaakt.

Internetstemming

Van den Bosch besloot mee te doen. Een jury koos hem als een van de vijftien finalisten. Een internetstemming onder het publiek zorgde voor de eindzege. "Dat had ik zeker niet verwacht. Ik weet niet precies hoe groot deze wedstrijd was, maar de meeste inzendingen kwamen uit de Verenigde Staten. Ik ben geen andere Nederlandse deelnemers tegengekomen onder de inzendingen. Dus ja, eervol vind ik het zeker.’’

Op het filmpje blaast Van den Bosch een thema dat bij het joodse nieuwjaar wordt gespeeld, de Rosj Hasjana. "Het moet symbolisch honderd keer op de shofar worden gespeeld. Ik heb er een klein deel uit ten gehore gebracht.’’

Veel anders dan de ramshoorn als signaalinstrument bespelen, kan overigens niet. Er is geen muziek voor geschreven, en een functie binnen een blaas- of symfonieorkest is er ook niet voor. Van den Bosch brengt zijn blaaskunst af en toe ten gehore als ‘zijn’ gemeente bij een joods feest is uitgenodigd.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons