Orkaan Irma laat verwoestend spoor achter op Sint Maarten

Bid mee voor Sint Maarten en het Caribisch gebied

De orkaan Irma heeft woensdag op Sint-Maarten enorme schade aangericht. Irma heeft minstens veertien dodelijke slachtoffers gemaakt, onder wie vier in het Franse deel van Sint Maarten, één op het Nederlandse deel, drie op Puerto Rico en twee op Anguilla en Barbuda. Op de Amerikaanse Maagdeneilanden kwamen vier mensen om het leven, aldus de autoriteiten. Het dodental loopt mogelijk nog verder op. 

Terwijl Sint Maarten noodhulp krijgt en de onvoorstelbare schade opneemt die orkaan Irma heeft aangericht op zijn verwoestende spoor door het Caribische gebied, bereiden inwoners in Florida en de Bahama's zich voor op de komst van Irma. De orkaan zal daar naar verwachting vrijdagavond aankomen en nog weinig van zijn vernietigende kracht hebben verloren. Een gedetailleerd overzicht van de materiële schade ontbrak woensdagmiddag laat nog. Nederland had honderd mariniers en specialisten van de genie naar de Bovenwindse Eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius gestuurd. In eerste instantie om de schuilplaatsen van de bewoners te beveiligen. Na de storm zullen ze als eerste de verbindingen herstellen.

Noodhulp

Irma bereikte Sint-Maarten (ongeveer 42.000 inwoners op het Nederlandse deel) aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) met windsnelheden tot 295 kilometer per uur. De zwaarste orkaan die het eiland ooit trof, richtte binnen de kortste keren enorme verwoesting aan onder meer daken, elektriciteitsmasten, muren, bomen en boten in de havens aan. Ook braken her en der kleine branden uit. Zelfs de sterkste huizen bleken niet bestand tegen de kracht van de natuur. De hoofdstad Philipsburg werd ook nog eens getroffen door overstromingen. Inmiddels komt de noodhulp op gang. "We proberen in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk voedsel, water en medicijnen ter plaatse te krijgen," aldus premier Rutte. 

Gebed

De mensen op Sint Maarten en het Caribische gebied hebben ons gebed nodig. Bid mee voor de bevolking die midden in deze ravage zitten, voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook voor de mensen in Miami en op de Bahama's. Een half miljoen Amerikanen moeten vluchten voor de orkaan Irma. Bidt u mee? #bidmee

Bron: ANP / Volkskrant

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons