Nooit meer te laat

Blog van Carianne Ros

Hoe punctueel ben jij? Ben jij iemand die altijd ruim op tijd is met alles? Je komt op tijd op je werk, zit rustig een kwartier te wachten in de kerk voordat de dienst begint en deadlines zijn voor jou niet nodig, omdat je je werk altijd ruim op tijd af hebt.

Of ben jij juist iemand die altijd (net iets) te laat komt en die deadlines beschouwt als iets waar je altijd nog wel een nieuwe datum voor kunt prikken? Ook al lijkt het niets uit te maken, altijd te laat zijn kost je energie en geeft stress.

Dus, zo ben je nooit meer te laat:

1. Plan altijd extra tijd in

Alles wat je doet kost tijd. En als je op tijd wilt zijn, dan zul je er voor moeten zorgen dat je de juiste hoeveelheid tijd inplant voor elke taak die je doet. Nou zijn er mensen die er ontzettend goed in zijn in het inschatten hoeveel tijd een bepaalde taak kost. Maar er zijn ook heel wat mensen die dénken dat ze het goed kunnen, maar waarbij ze er in werkelijkheid vaak naast zitten… en tja, dan wordt het haasten, afraffelen, ’s nachts doorwerken om iets alsnog op tijd af te hebben.

In het leven weet je zelden elke dag precies weet wat je die dag gaat doen. Ja, je plánt bepaalde dingen in je agenda in, maar in de realiteit komen er regelmatig nog andere dingen tussen. Je kind wordt ineens ziek. Een collega heeft zijn werk niet af, waar jij nou juist op zit te wachten. Je komt iemand tegen die je al jaren niet gezien hebt. De trein rijdt niet. De computer begeeft het, terwijl jij alleen nog maar de láátste opmerkingen aan het verwerken was… Het maakt niet uit wat er tussenkomt, als je er maar rekening mee houdt in je planning. Dus: kijk eens naar je agenda. Hoeveel lucht zit erin? Hoeveel ruimte heb je om uit te lopen of om te reageren op die zaken die je vooraf niet geplant had?

Wat zou er gebeuren wanneer je de komende week eens een kwart of misschien zelfs de helft minder tijd vol plant?

'Voor spontane mensen is het extra belangrijk om je zaken goed op orde te hebben'

2. Geniet van de voordelen van punctualiteit

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als jij vast ‘voorwerkt’ aan een bepaalde taak, dan zul je er op de dag dat je iets in moet leveren minder werk aan hebben. Ik zet vaak vast een outline neer voor mijn blogs of hoofdstukken van een boek, zodra ik ergens tussendoor even tijd en inspiratie heb, omdat ik weet dat er in de week zoveel op me af komt, dat het heerlijk is om vast íets te hebben staan.

Als jij niet zomaar ergens aan begint, maar er zorgvuldig over nadenkt wat er allemaal voor nodig is om het gewenste resultaat te bereiken, dan helpt je dat om ook vast na te denken over wat er eventueel meer tijd zou kunnen kosten dan je vooraf denkt. En als je ergens van tevoren over nadenkt, dan heb je nog tijd en ruimte om erop te anticiperen.

Zeker als je iemand bent die nogal spontaan van aard is, is het extra belangrijk om je zaken goed op orde te hebben. Wat extra eten in de vriezer of in de voorraadkast, zorgt ervoor dat iedereen welkom is. De planning voor de dag ook doornemen met de kinderen en hen zelfstandiger maken, zorgt ervoor dat er minder op jouw bordje ligt om te doen. Of je kleding de avond van tevoren klaarleggen en vast de ontbijtbordjes op tafel zetten… alle kleine beetjes helpen!

Wat zou jij vandaag vast kunnen doen, voor iets wat je pas volgende week af hoeft te hebben?

3. Geniet van de voordelen van punctualiteit

Voor sommige notoire telaatkomers is ‘punctualiteit’ een gruwelwoord. Maar punctualiteit heeft ook echt z’n voordelen! Je hoeft nooit meer excuses te verzinnen waarom je te laat bent of waarom je iets nog steeds niet hebt ingeleverd. Je hoeft nooit meer als een maniak scheldend en toeterend door het verkeer te rijden of op een bus staan wachten, want je hebt rekening gehouden met files en niet-rijdende-treinen. Je bent altijd in het voordeel wanneer je een belangrijke afspraak hebt en jij bent de eerste, omdat je de ruimte alvast in je hebt kunnen opnemen, je afspraak nog even voor kunt bereiden of gewoon even lekker kunt genieten van de stilte.

Ben je bang dat je je tijd verdoet, wanneer je ergens ‘te vroeg’ bent? Je kunt altijd je tijd gebruiken om te bidden… dus verloren tijd bestaat niet!

Neem vandaag eens rustig de tijd voor de dingen die je moet doen. Hoe voel je je aan het einde van de dag?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons