Maak een feest van jouw verjaardag

Blog van Carianne Ros

Je verjaardag: de een vindt het fantastisch om dit jaarlijkse feest te vieren, de ander wil het liefst dat die dag weer snel voorbij is. Als coach heb ik heel wat mensen gesproken die hun verjaardag eigenlijk helemaal niet zo leuk vonden. Ze hadden het gevoel dat die dag gevierd moest worden zoals hun familie het wilde, en niet zoals zij het graag zouden willen. Maar, het kan anders!

1. Vier jouw feest zoals jij het wilt

Denk erover na hoe jij het allerliefste jouw eigen verjaardag zou willen vieren. Wil je thuisblijven, of ga je ergens naartoe? Wat zou je willen doen – een dansfeestje houden, met een paar goede vrienden naar het theater, met je partner en kinderen uit eten, een mooie strandwandeling maken en lekker iets eten bij een gezellig paviljoen, genieten van een echte Engelse high tea, een parachutesprong maken? Er zijn zoveel leuke dingen te verzinnen wanneer je de tijd neemt om daarover na te denken.

Egoïstisch?
Als je weet wat je zou willen doen, denk er dan over na wie je wilt uitnodigen. Reageer niet automatisch op de verwachtingspatronen van de mensen om je heen, maar durf voor jezelf te kiezen. Het is tenslotte jouw verjaardag. Is dat egoïstisch? Nee, dit is jouw dag. Al die andere mensen kunnen hun verjaardag vieren zoals zij het willen. En als je het niet met andere mensen wilt vieren, maar gewoon lekker met een boek op de bank wilt hangen, is dat dus ook helemaal prima.

2. Zorg voor ontspanning

Veel feestjes zijn eigenlijk helemaal niet leuk voor degene die het feest geeft, omdat ze niet alleen jarig, maar ook de gastheer of -vrouw zijn. Dus terwijl iedereen lekker aan het bijkletsen is, zijn zij heen en weer aan het rennen om iedereen van eten en drinken te voorzien.

Hulp als ceadeau
Kies je ervoor om je verjaardag thuis met andere mensen te vieren, maak het jezelf dan (een beetje) makkelijk. Zorg ervoor dat er een tafel is met de drankjes en lekkere dingen waar iedereen makkelijk bij kan. Je gasten kunnen dan zelf pakken waar ze zin in hebben, en jij hebt rust. Je kunt een vriend(in) vragen vervolgens in de gaten te houden of er dingen op zijn die aangevuld moeten worden, zodat jij daar niet op hoeft te letten. En er zijn vast ook wel mensen die willen meehelpen met het opruimen.
Wanneer je je bezwaard voelt om hulp in te roepen, kun je die hulp ook als cadeau aan jou voortellen. Wil je het jezelf nóg makkelijker maken, vraag dan of iedereen iets lekkers mee wil nemen, in plaats van een cadeau. Leuk toch?

3. Geniet!

Wat een zegen dat je weer een jaar ouder bent geworden! Of je het nou viert of niet: sta er in elk geval bewust bij stil dat God je al deze dagen van leven gegeven heeft. Wees dankbaar en geniet van jouw dag – op welke manier dan ook.

Tot slot
Wat wij als gezin altijd doen, is de jarige speciaal zegenen voor het komende jaar. Ik vind het bijzonder om te zien dat ook de kinderen het mooi vinden om te doen én om te ontvangen.

Ik wens je het komende jaar een geweldige verjaardag toe!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons