Leven in De Ark Gouda: 'We zijn allemaal belangrijk'

Een kijkje bij woon- en werkgemeenschap De Ark

Plekken waar mensen met en zonder beperking op voet van gelijkwaardigheid met elkaar leven en werken? Die zijn even zeldzaam als inspirerend. De kleinschalige woon- en werkgemeenschap De Ark (L’Arche) in Gouda is zo’n oase van geborgenheid in een individualistische maatschappij. ‘Visie’ mocht er een kijkje nemen.

De Ark Gouda is, evenals De Ark Haarlem, onderdeel van de internationale L’Arche-beweging, gesticht door de Canadees Jean Vanier in Trosly-Brueil in Frankrijk. In ons land is De Ark vooral bekend geworden dankzij Henri Nouwen. Deze priester en auteur werd wereldberoemd met zijn bestseller Eindelijk thuis. Maar hij schreef ook het autobiografische Adam. Daarin beschrijft hij hoe het samenleven met meervoudig-gehandicapten in een Ark-gemeenschap zijn (geloofs)leven heeft gevormd.

Bart, pakweg 45, stopt uitgezaagde dierfiguurtjes in een houten ark van Noach. Medewerker Lianne helpt hem, een hand op zijn schouder. “Dit is een…? Giraf,” zegt ze. “Die heeft een lange…? Nek. Doe er maar in. Goed zo, Bart!” 

Huisgenoten

Naast hem aan de lange woonkamertafel zit de 73-jarige Ferdinand. Hij kleurt vaak in zijn dikke schetsboek. Af en toe kijkt hij met tevreden ogen en een innemende lach om zich heen. Bart en Ferdinand hebben beduidend meer zorg nodig dan anderen. “We kijken bij iedereen wat hij of zij wel en niet kan,” zegt Lianne. Beide mannen zijn ‘huisgenoten’, zoals inwonende cliënten hier heten. Degenen die een zinvolle dagbesteding hebben in het creatieve atelier of in de bloementuin maar elders wonen, zijn ‘makkers’.

Bloementuin

Zes makkers (gehuld in werkbroeken en felblauwe Ark-polo’s) schoffelen, snoeien en schikken dat het een lieve lust is. Met gepaste trots laten deze makkers – Jochem, Paul, Wouter, Anne, Erwin en Roos – zien wat zij hier zoal maken: van keurig ingepakte zakjes met bloemzaden tot zelfgeschikte boeketten, die verkocht worden aan 25 ‘aandeelhouders’. Makker Paul zegt: “Ik houd niet van dat ‘makkers’. Noem ons ‘deelnemers’. Of ‘bijzondere mensen’ – want dat zijn we.”

Creatief atelier

In het creatieve atelier wordt ondertussen geschilderd (door Stephanie en Dylan), en gekleurd met dikke krijtjes (Esther). Anna, assistent Dagbesteding, geeft waar nodig wat aanwijzingen. Op de achtergrond klinkt rustige muziek. “Wat Esther en de anderen hier maken, proberen we altijd te verwerken in een eindproduct: een schilderijtje, of bijvoorbeeld ansichtkaarten,” legt Anna uit. ”Die verkopen we dan weer op markten. Bezigzijn is belangrijker dan zo’n eindproduct. Toch is het voor iedereen leuk als je iets maakt waar anderen blij van worden.” 

Blijmaker

“Wij maken anderen graag blij,” zegt Dylan, die in een ooit witte schilderjas rondloopt en de fotograaf twee van zijn kunstwerken toont.

Een boeket wildbloemen

Bij het afscheid, later op de middag, tovert Martien een prachtig boeket wildbloemen uit de Ark-bloementuin tevoorschijn. “Voor de hele EO.” Hij geeft een kletsende high five en zegt met een warme lach: “Nou, maak er nog maar een mooie dag van!”

Samen wonen en werken

In De Ark Gouda wonen op dit moment elf huisgenoten, en zeventien ‘makkers’ draaien mee in de dagbesteding (het creatieve atelier en ’De Ark groenvoorziening’). Medewerkers worden hier assistenten genoemd, omdat zij huisgenoten en makkers assisteren bij het gewone, dagelijkse leven. Ze worden bijgestaan door vrijwilligers.

Dit is een verkorte versie van een reportage die in Visie 37 verscheen. 

Beeld: Jorik Algra

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons