'Kandidaten naar huis sturen is altijd moeilijk'

Robèrt van Beckhoven: bakker en jurylid 'Heel Holland Bakt'

De sympathieke Brabantse bakker Robèrt van Beckhoven (56) maakt al sinds 2013 deel uit van de jury van 'Heel Holland Bakt'. “Het niveau is hoog,” zegt hij. “Na de eerste paar afleveringen gaan we echt wat beleven!”

Wist je dat Robèrt de enige in Nederland is die zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger draagt? Dat geeft zijn rol als jurylid in het populaire bakprogramma net dat beetje extra cachet. Niettemin, kandidaten naar huis sturen, vindt hij altijd moeilijk. “Je leert al die talentvolle mensen tenslotte goed kennen. Soms zijn mensen eigenlijk te goed om af te vallen, maar hebben ze een slechte dag. Of ze zijn wel goed in taarten, maar komen tekort als ze een brood moeten bakken.” Jammer, vindt Robèrt, “maar onvermijdelijk dat we dan toch afscheid moeten nemen”.

Baklessen

Wat hij als kind wilde worden? “Bakker en toneelspeler. Beide wensen zijn in feite uitgekomen. Vroeger stond ik ’s nachts ‘verstopt’ in mijn bakkerij brood te bakken. Tegenwoordig komen mensen langs in mijn zaak, waar ze mij zien ‘optreden’ en zelf ook baklessen kunnen volgen.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik vind veel kerken in verschillende landen mooi, zoals de Dom in Aken, omdat dat grote, zwarte kerkgebouw opeens voor je opdoemt als je de hoek om loopt. Als ik een kerk binnenloop, is dat meestal om een kaarsje aan te steken. Onlangs was ik er voor de rouwdienst van mijn moeder. Ik ben gedoopt en katholiek opgegroeid, maar geloof nu op mijn eigen manier.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Ben ik gelukkig met wat ik doe? Dat lijkt misschien egoïstisch; het is ook goed om dingen voor anderen te doen. Maar het is ook belangrijk dat je zelf goed in je vel zit. Zo heb ik twee keer de moeilijke beslissing genomen om elders helemaal opnieuw te beginnen.”

'Zie mij als de joker'

Hoe zou het voelen om zo extreem rijk te zijn als een topvoetballer, zoals Ronaldo of Neymar? Robèrt zou weleens een dagje met hen willen ruilen om daar achter te komen. "Ik ken mensen die zo rijk waren, dat ze zich alles konden veroorloven waarvan ze ooit droomden. Het gaf hun geen voldoening, zodat ze alles maar weer weggaven aan goede doelen en opnieuw gingen werken.”

Wie bewonder je?
“Mijn vrouw Pirjo, omdat ze zich naast mij staande weet te houden. Ik bewonder haar vanwege haar tomeloze inzet voor mij, ons gezin en het bedrijf. Je moet haar zien als de algemeen directeur, en mij als de joker. Zij is degene die weet hoe je een bedrijf runt. Ik kan op de voorgrond treden, omdat zij me daarvoor de ruimte geeft."

Stel, je mag een feest organiseren. Hoe ziet dat eruit?
“Daar denk ik regelmatig over na. Moet ik daarvoor mensen uitnodigen die ik de rest van het jaar niet zie? Het liefst dek ik een tafel voor mijn beste vrienden op een mooie locatie in Italië, om samen tot diep in de nacht te genieten van een veelheid aan mooie, eerlijke producten.”

Beeld: Roland J. Reinders/MAX

Heel Holland Bakt

Iedere zondag, 21.00 uur, NPO 1
Heelhollandbakt.omroepmax.nl

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons