Jan Siebelink blijft met ‘De buurjongen’ zoeken naar God

Opnieuw een roman vol Bijbelteksten en mystiek

Met zijn nieuwste roman blijft Jan Siebelink in het decor en de sfeer van zijn mega-bestseller ‘Knielen op een bed violen’ (2005), en van ‘Margje’ (2015). In 'De buurjongen' zoomt hij in op Henk Wielheesen, die naast de kwekerij van de familie Sievez opgroeit. Een wat simpele en teruggetrokken jongen, die liefdevol wordt getekend.

Als hij 11 jaar oud is, verliest Henk op tragische wijze zijn moeder. Hij blijft achter met zijn nurkse vader, die hem hooguit gedoogt. De familie Sievez ontfermt zich over hem, en zo raakt zijn gebutste leven voorgoed vervlochten met dat van hen én met de kwekerij.

Zacht licht
Hij mag dan bepaald geen studiebol zijn, Henk heeft wel een uitzonderlijk goed geheugen voor dingen die hem werkelijk interesseren – zoals de planten uit de kwekerij van Hans Sievez. Op de kweker (de diepgelovige hoofdpersoon van ‘Knielen op een bed violen’) valt in Siebelinks jongste roman overigens een opvallend mild licht.
Ruben Sievez, die een prominente rol in ‘Margje’ speelde, is Henks beste vriend. En dat blijft hij, door dik en dun, als ze ouder worden. Evenals in 'Knielen op een bed violen' voert Siebelink in 'De buurjongen' ook een aantal excentrieke personages op: de gewiekste handelaar Joop Ruysch en Henks kenau-achtige stiefmoeder. Zij trapt hem keer op keer op z'n ziel, omdat hij weigert haar toe te laten in z'n leven.

Ontluikende liefde
Op prachtige wijze schetst Jan Siebelink de plotseling ontluikende liefde tussen de 40-jarige Henk Wielheesen en een spontane serveerster, Anna:

Ze glimlachte naar hem. Haar ogen waren blauw, niet grijs of groen zoals hij eerst dacht. Blauw was ook niet helemaal juist. Hij zocht in zijn hoofd naar een wilde bloem met die kleur. De ereprijs was te blauw.

Henk en Anna trouwen en krijgen een dochter (Guusje). Maar al snel na haar geboorte ontstaat er verwijdering tussen de geliefden. Later zal zijn opgroeiende dochter Henk heel wat hartzeer bezorgen. De hechte band met zijn succesvolle en zorgzame stiefbroer Ruben blijft door de jaren heen. Maar deze jonge Sievez heeft zelfs voor Henk altijd iets ongrijpbaars.

Epische hanengevechten
Troost vindt Henk Wielhesen eigenlijk alleen bij zijn hanen (vandaar de coverafbeelding). Hij verzorgt ze trouw, en in gedachten laat hij ze aan epische hanengevechten deelnemen. Als lezer sympathiseer je als vanzelf met de door het leven gebutste Henk, op wie Bijbelverhalen en het diepe geloof van Hans Sievez een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. Al ontwikkelt hij nogal wat eigenaardige trekjes. Waarom hult hij zich bijvoorbeeld – ondanks zijn schaamte hierover – telkens weer stiekem in een jurk van zijn jonggestorven moeder? En waarom zijn de kwekerij en de hanen zo’n obsessie voor hem?

Doorspekt met Bijbelteksten
Met De buurjongen heeft Jan Siebelink een zintuigelijk en schitterend geschreven verhaal afgeleverd, dat evenals 'Knielen op een bed violen' is doorspekt met Bijbelteksten en mystiek. De roman bestaat uit zeven delen en begint – veelzeggend – met deze regels (voorafgegaan door de zin: ‘In de hal van verpleeghuis Insula Dei deze woorden:’)

Waar zonder waan en zonder trots,
wordt meegeleefd en meegeleden,
daar wordt het kleinste eiland Gods
een vasteland van vrede.

Het slot van de roman tekent de oud geworden Henk Wielheesen in dit verpleeghuis met de naam ‘Eiland van God’: een eiland van vrede, waarnaar hij zijn leven lang heeft gezocht. Jan Siebelink, die zelf in een bevindelijk-gereformeerd nest opgroeide, geeft in 'De buurjongen' opnieuw blijk van zijn grote gave om verhalen te vertellen én van zijn blijvende zoektocht naar de God van zijn kindertijd.

N.a.v. 'De buurjongen', Jan Siebelink,
De Bezige Bij, 293 blz. (gebonden), € 19,99.


Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons