'Ik doe vaak een middagdutje, dan is de dag sneller voorbij'

Peter (37) vertelt zijn verhaal in de Week tegen Eenzaamheid

Wat Peter het liefst zou doen? Een terrasje pakken of naar de bioscoop met vrienden. Maar juist die vrienden heeft hij niet. In de hoop het taboe op eenzaamheid te doorbreken, vertelt hij zijn verhaal.

"Ja, dat moet nog een keer weg," zegt Peter, terwijl hij naar het naambordje bij de voordeur kijkt. ‘Peter en Ellis', staat erop. "Maar het stoort me niet," glimlacht hij. Peter, fulltime actief als logistiek medewerker, is allerminst verlegen. Lange tijd had hij geen behoefte aan vriendschappen. Hij had zijn vrouw Ellis. "Zij was mijn maatje en dat was voldoende." Maar toen zij vier jaar geleden overleed, bleef Peter eenzaam achter. 

'Ik had geen vrienden nodig'

Aan de keukentafel vertelt Peter zijn verhaal: “Ellis en ik waren eigenlijk al eenzaam in onze relatie. We waren tien jaar samen, waarvan drie jaar getrouwd. Als stel deden we veel met z'n tweeën, ik had geen vrienden nodig. Mijn vrouw wilde wel vrienden, maar zij kampte met psychische klachten. Daar geneerde ze zich voor.” Hoewel Peter haar stimuleerde leuke dingen te doen met anderen mensen, overheerste bij haar het gevoel van schaamte en sloot ook Ellis geen vriendschappen.

Nieuwe kleding ligt vaak lang in de kast. Aan wie moet ik ze showen?

Boven de bank in de woonkamer hangt een grote foto van een lachende Ellis. Het is een groot verdriet voor Peter dat ze er niet meer is. Vlak na haar overlijden kwamen familie en Ellis’ collega’s langs om Peter te condoleren. Maar daarna keerde iedereen terug naar zijn of haar eigen drukke leven en bleef Peter alleen achter.

“Met mijn ouders en zus heb ik goed contact. Mijn moeder mag ik altijd bellen, en dat doe ik dan soms wel drie keer op een dag. Ook ga ik met mijn moeder of zus naar het strand of de bioscoop. Maar dat zou ik ook weleens spontaan met een vriend willen doen. Ik mis vriendschap.”

Jaloers

Peter had vroeger wel één goede vriend met wie hij regelmatig naar films keek en ging “chillen”. Maar toen hij een relatie kreeg met Ellis, liep die vriendschap stuk.
De liefde voor films is wel gebleven en Peter is in het weekend dan ook vaak te vinden in de bioscoop. Soms ziet hij daar een vriendengroep zitten. “Daar ben ik jaloers op; het lijkt me heel gezellig om met vrienden naar de film te gaan.”

Peter is op zoek naar een vriend om mee te lachen en te praten. Iemand die hem uitnodigt voor een verjaardag. “Als ik nieuwe kleren heb gekocht, liggen die eerst nog heel lang in de kast voordat ik ze aantrek. Aan wie moet ik ze showen?”

Ik ben onzeker over wat ik zeg en wat anderen daarvan vinden

Doordeweeks staat Peter voor dag en dauw op, zodat hij om 4 uur 's ochtends in Hoorn is. Als logistiek medewerker helpt hij mee met laden, lossen en het aanvullen van voorraden. Rond 2 uur 's middags is hij weer terug in zijn huis in Oudkarspel. “Negen van de tien keer ga ik dan dutten, zodat de dag sneller voorbij is. Ik neem mijzelf voor een uurtje te slapen, maar meestal worden dat er meer. Daarna kijk ik televisie en eet ik wat. Om half 9 ga ik weer naar bed.”

Taboe

“Als collega’s mij vragen wat ik in het weekend heb gedaan, zeg ik weleens: ‘Niets.' Dan antwoorden ze: ‘Oké,’ en gaan ze verder waar ze mee bezig waren. Mensen weten zich geen houding te geven, eenzaamheid is een taboe. Maar ik vind het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Misschien kan mijn openheid andere mensen ook een boost geven om hun verhaal te vertellen.”

Week tegen Eenzaamheid

Tijdens de landelijke 'Week tegen Eenzaamheid' portretteert de EO vijf mensen die eenzaam zijn. Peter is een van hen. Zijn verhaal zie je vrijdag 29 september om 22.45 uur op NPO 2.
Kijk voor meer informatie op wiekentmijnog.nl

Onzeker

“Dat ik lastig contacten maak, ligt grotendeels aan mijzelf,” vindt Peter. “Ik ben onzeker over wat ik zeg en wat anderen daarvan vinden. Daardoor maak ik het voor mezelf tot een probleem,” geeft Peter dapper toe. Toch probeert hij van alles om uit zijn isolement te raken. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Een maatje voelde meer als verplichting dan als vriendschap

Zijn collega’s wonen een uur bij hem vandaan, en bij het ontmoetingscentrum om de hoek worden alleen activiteiten georganiseerd voor ouderen. Vorig jaar kwam hij via een maatjesproject in contact met een 19-jarige studente, maar dat bleek geen goede match. “Het leeftijdsverschil was te groot en het voelde meer als een verplichting dan als vriendschap.”  

In de zoekbalk van google typte hij ‘vrienden zoeken’ in. Sites om in contact te komen met andere mensen zijn er genoeg. Maar bij de één moet je betalen, de ander biedt activiteiten aan de andere kant van het land aan en een volgende stelt de eis dat je hoogopgeleid moet zijn.

Boogschieten

Teamsporten zoals voetbal vindt Peter een “no go”, maar boogschieten lijkt hem prachtig. Zijn moeder stimuleert hem: meld je aan. Hij weet dat zijn moeder gelijk heeft, maar dat eerste contact is zo lastig. Zitten ze daar wel op hem te wachten? En zegt hij niet het verkeerde? “In september en februari beginnen nieuwe lessen. September gaat niet meer lukken, maar in februari ga ik mij aanmelden,” spreekt hij zichzelf toe.

Geschreven door:

Heleen Dekens

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons