‘Ik ben wel een bitch, maar hij is geen sukkel’

Annemarie van Heijningen schreef boek over het huwelijk

Visie-columnist Annemarie van Heijningen schreef een boek over het huwelijk. In 'Getrouwd zijn is de hemel niet' beschrijft ze op luchtige en humoristische wijze over haar huwelijksleven.

Waarom dit boek?
“Ik wilde al langer schrijven over het getrouwde leven. Bij een huwelijk hoor je vaak óf dat het geweldig goed gaat, óf dat mensen ineens gescheiden zijn. De tussenvariant 'we hebben een leuk huwelijk, maar het kan ook knap ingewikkeld zijn' hoor je meestal niet. Ik wilde daarom graag woorden geven aan het verhaal van mijn man en mij. Wij zijn allebei massieve persoonlijkheden en tussen vier muren geeft dat soms dynamiek.”

Je schrijft heel openhartig over wat er allemaal misgaat in jullie huwelijk. Dacht je man nooit: moet dit nou?
“Ja, hij heeft heel vaak gezegd: moet dat nou? Hij is er terughoudend in om over zichzelf te praten. Via mij geeft hij zich nu behoorlijk prijs en daar moest hij wel even aan wennen. Maar hij staat er helemaal achter dat ik dit schrijf. Toch is het voor ons allebei wel eng. Dit is mijn meest persoonlijke boekje. Maar bij niets heb ik gedacht: dit zou ik niet moeten vertellen.”

Er zijn al te veel zoete en brave huwelijksboeken

Toen ik het boek las, dacht ik: zij is een trut en hij is een sukkel. Klopt dat?
Ze lacht smakelijk. Dan: “Ik ben wel een bitch, maar hij is geen sukkel. Serieus: ik vond het heel leuk om ons een beetje zwart-wit neer te zetten. De stijl van het boek is cabaretesk. Er zijn al te veel zoete en brave huwelijksboeken die als boodschap lijken te hebben: 'Kijk ons als echtpaar eens harmonieus zijn, zo kan het bij jullie ook worden.’ Ik vond het juist leuk om 'ik worstel en kom boven-verhalen' te schrijven. Ik probeerde eerst een wat minder persoonlijk en meer theoretisch boekje te maken. Maar dat werd erg prekerig, gezapig en vervelend. Mijn kracht ligt meer in het persoonlijke. Dat merk ik ook aan de bemoedigende reacties die ik inmiddels heb gekregen. Lezers herkennen dingen uit hun eigen huwelijksleven.”

En dan maakt het je niet uit welk beeld je lezers hebben van jullie relatie?
“Ik ben daar niet ongevoelig voor, maar na acht jaar columns schrijven voor Visie ben ik minder bezig met de vraag wat anderen van mij of van ons vinden. Dat moeten mensen zelf maar weten.”

Uitgeverij Boekencentrum, 120 pag., € 12,90.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons