Huilend en biddend vertrouwen op God na orkaan Irma

‘Hij zal voorzien’

Haar woning heeft zwaar geleden; het dak is eraf, de voordeur is weg. “Alles is nat, dus ik heb alles verloren.” Brenda White woont op Sint Maarten, maar is voor familiebezoek in Nederland. Met lede ogen zag ze hoe orkaan Irma met verwoestende kracht over het eiland trok.

Vanochtend deed Brenda haar verhaal in het NOS Radio 1 Journaal. Via de nieuwsbulletins volgt ze de verschrikkelijke beelden van thuis. Huizen zijn verwoest, er is geen stromend water. Zij en haar familie vinden het zwaar om de beelden te zien.

‘God zal voorzien’

Twee zoons van Brenda zijn wel op het eiland. Zij verblijven nu bij de buurvrouw. Ze moet veel aan hen denken. “Wat doen ze nu? Hebben ze gegeten, hebben ze gedronken? Het is moeilijk, echt moeilijk. Het is zwaar om van een afstand toe te kijken, maar ik hoop dat alles goed gaat. God zal voorzien dat alles goed gaat.”

Geen geld voor verzekering

In 1995 werd het huis van Brenda getroffen door orkaan Louis. Dankzij de verzekering werd toen het huis herbouwd, maar na de storm stegen de kosten voor de verzekering fors. Deze heeft ze daarom moeten opzeggen. “Ik kon het vanaf 2014 niet meer betalen. Ik heb het geprobeerd, maar het ging niet meer. Ik heb geen werk en ik was al 60,” vertelt ze aan journalist Joris van de Kerkhof.

Knuffelen en praten

Haar dochter in Nederland steunt haar moeder zo veel ze kan. “We huilen, knuffelen en praten. En bidden veel.” Voor Brenda is het vanzelfsprekend om haar hulp bij God te zoeken. “Natuurlijk bid ik. Gewoon maar bidden, huilen en bidden. Dat is alles wat ik nu kan doen.”

Terugvlucht

De terugvlucht naar Sint Maarten stond komende dinsdag gepland. Maar het is nog maar de vraag of Brenda dan naar huis kan. “Na orkaan José (de nieuwe orkaan die op komst is, red.) zal ik zien hoe het daar gaat en hoe het op het vliegveld is.” Hopelijk kan ze dan snel naar huis. “Het is voor mij beter om daar te zijn.”

Beeld: ANP

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons