Hoort dit geruzie erbij?

Tips van opvoedcoach Yvonne Bijl

'Na een lange werkdag zie ik ernaar uit mijn kinderen weer te zien. Maar ik ben nog geen kwartier thuis, of de moed zakt me alweer in de schoenen. M’n zoon en dochter schreeuwen moord en brand: “Ik zat daar het eerst!”, “Blijf van me af!”, “Ik mag de deur opendoen!” Doodmoe word ik ervan! Doe ik iets verkeerd, of hoort dit geruzie erbij?'

Een geruststellende gedachte misschien: dit tafereel speelt zich af in álle gezinnen. Uiteraard vraag ik mij weleens af of dit ook voorkomt bij Amalia, Alexia en Ariane, en dan hoop ik van wel. Want het is gezond en hoort er inderdaad bij. Broers en zussen hebben een bloedband met elkaar. En deze band is superveilig als het gaat om ruziemaken.

Gedoe en getrek

Waar kinderen zijn, is reuring. Soms leuk met grappen en grollen, maar op gezette tijden ook met een hoop gedoe en getrek. Dat het irritant is voor alle gezinsleden, is duidelijk. En wellicht kun je er als ouder de ene keer beter tegen dan de andere keer. 

Hoe zit jij in je vel?

Neem je eigen gemoedstoestand eens onder de loep. Hoe was jouw werkdag? Heb je lekker geslapen? En vooral: heb je genoeg slaap gehad? Want hoe jij in je vel zit, heeft invloed op hoe je het kibbelen ervaart.  
Uiteraard zijn er meer omstandigheden die invloed kunnen hebben op het gedoe. Het weer bijvoorbeeld, of een overgangsmoment. Veel kinderen slaan ineens om wanneer ze uit de veilige handen van juf worden overgedragen aan het gezag van papa of mama. Zo’n ontlaadmoment kost jou en je kind bergen energie. En wat te denken van botsende karakters van broers en zussen, of wanneer ze onverdeelde aandacht willen van papa of mama? 

Chillen in het washok

Irriteert het gekibbel jou, maak dan een vlotte scan in je hoofd. Een scan waarmee je de oorzaak van het geruzie vindt. Vervolgens maak je de keuze: kom ik tussenbeide, of is dat het deze keer niet waard? En wanneer je geen oorzaak kunt vinden, is het meestal gewoon broer-en-zussengedoe dat vanzelf overgaat. Ga dan chillen in het washok of even onkruid wieden.

Tank bij

Het hebben van een broer of zus is rijkdom. Je kinderen bewust maken van het voorrecht om een broer of zus te zijn of te hebben, is zeer waardevol. Doe daarom regelmatig leuke activiteiten met alle gezinsleden. Schrijf elkaar briefjes met bemoedigende woorden. En laat de kinderen ook hardop voor elkaar bidden en danken. Daarmee spreek je uit naar God en naar elkaar dat je blij bent met de ander. Zorg ook goed voor jezelf als ouder. Tank regelmatig bij in de vorm van sporten, tuinieren en afspreken met vrienden of vriendinnen. En: stuur jezelf op tijd naar bed! 

Tips

1. Hang envelopjes aan de koelkast voor elk gezinslid en schrijf bemoedigende woorden op kaartjes, die je er vervolgens in stopt.
2. Ga altijd op zoek naar de oorzaak van gekibbel. Vertaal het gedrag van je kind: wat wil het eigenlijk zeggen met zijn of haar gedrag?
3. Zorg goed voor jezelf als ouder.
4. Bid en dank als gezinsleden dagelijks hardop voor elkaar.

Leestip

How2talk2Kids. Broers en zussen zonder rivaliteit, Adele Faber en Elaine Mazlish, uitgeverij How2talk2Kids.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons