Hillary Clinton vindt steun in ‘Eindelijk Thuis’ van Henri Nouwen

'Uiteindelijk gaat het om dankbaarheid'

Wat doe je als je na maanden campagnevoeren de race om het Amerikaanse presidentschap verliest? Deze week kwam het boek ‘What Happened’ van Hillary Clinton uit, over de presidentiele campagne in 2016 die ze verloor van Donald Trump.

In What Happened analyseert Clinton de campagne. In een interview met The New Yorker vertelt ze ook over de periode nadat duidelijk is geworden dat ze niet de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten zal worden. Ze blijft veel thuis, uit de openbaarheid. Leest veel artikelen, bekijkt series en bezoekt de dansuitvoering van haar kleindochter. Maar ze grijpt ook weer terug naar een van haar favoriete boeken: Eindelijk Thuis, het boek van de Nederlandse priester Henri Nouwen. Het boek, zo vertelt ze in een eerder interview met The Washington Post, is erg belangrijk voor haar. Ze omschrijft het zelfs als een reddingsboei. "Het is een boek dat ik vaak herlees tijdens lastige perioden in mijn leven." Het doet haar beseffen dat het uiteindelijk draait om dankbaar te zijn, en dit helpt haar enorm. 

Verloren zoon

Eindelijk Thuis is een parabel waarin het verhaal van de verloren zoon wordt verteld. Nouwen neemt de lezer mee in de rol van de verloren zoon zelf, maar ook in die van de thuisgebleven oudste zoon en de vader. In 2011 werd het uitgeroepen tot het mooiste spirituele boek.

Beeld: Gino Santa Maria / Shutterstock

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons