‘Help, iedereen zit op sociale media, behalve ik!’

Welke keuzes heb je?

Sociale media geven je de mogelijkheid mensen over de hele wereld te ‘kennen’ én contact met ze te hebben. Bedrijven en organisaties maken ook gebruik van deze media, en van werknemers wordt steeds vaker verwacht dat ze daarop actief zijn. Het lijkt wel of je er niet meer onderuit kunt. Maar wat als je sociale media helemaal niet leuk vindt? 3 stappen die je verder kunnen helpen.

1. Waar komt je afkeer vandaan en is die terecht?

Wie in onze maatschappij aan het sociale leven deelneemt, krijgt hoe dan ook met sociale media te maken. Mensen die hier een hekel aan hebben, kunnen daar heel chagrijnig of somber van worden. Sterker, er zijn mensen die overspannen worden van de druk die sociale media op hun leven leggen.

Te snel?
Waarom heb jij zo’n hekel aan Twitter? Gaat het te snel? Geeft het je te veel onrust? Kost het je te veel tijd? Ben je bang dat je niet zo veel likes krijgt wanneer je iets op Facebook schrijft, of dat je zelfs haatmails zult krijgen? Vind je het vervelend om privédingen met anderen te delen? Ben je eraan verslaafd en wil je er daarom vanaf?

Slecht zelfbeeld
Als je nadenkt over de redenen van die afkeer, kom je er misschien achter dat je het eigenlijk wel leuk vindt, maar dat je niet goed weet hoe het werkt of hoe je het moet aanpakken. Misschien wil je hier zakelijk wel actief op zijn, maar niet privé, of juist andersom. Mogelijk kom je erachter dat deze media jou bij je slechte zelfbeeld bepalen. In dat geval zou het goed zijn daarmee aan de slag te gaan!

2. Kun je sociale media ook links laten liggen?

Toegegeven: sociale media helpen je om zichtbaar te zijn, geven je een kans om iets voor een ander te betekenen (bijvoorbeeld door op zijn of haar berichten te reageren), en kunnen je zelfs helpen in je zoektocht naar een nieuwe baan. En ja, zonder sociale media mis je soms nieuwtjes en kun je soms niet meepraten over dingen. Maar als je er echt een hekel aan hebt en het je te veel stress geeft, wees dan niet bang om het gewoon niet te gebruiken. En neem voor lief dat je alle voordelen ervan ook mist. En onthoud: je kunt ook op andere manieren sociaal zijn!

3. Wat zijn alternatieven voor sociale media?

Je kunt op verschillende manieren aan het sociale leven deelnemen, bijvoorbeeld door ‘ouderwets’ brieven te schrijven, te bellen of gewoon bij iemand op de koffie te gaan om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. En wat het bedrijfsleven betreft: misschien krijg jij geen energie van sociale media, maar wel van netwerkborrels of andere sociale gelegenheden. Praat eens met je baas over de manier waarop jij in het bedrijf sociaal kunt investeren. Het zal zowel jou als het bedrijf ten goede komen als jij op jouw manier het bedrijf kunt vertegenwoordigen.

Tip
Ben je zelfstandige en heb je echt een hekel aan sociale media, terwijl je weet dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn? Denk dan eens na of je iemand kent die dat deel voor jou wil overnemen, zodat jij je op de taken kunt richten die je zelf graag doet.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons