Harold: 'Ik wil geen hulp, ik wil vriendschap'

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich ‘sterk eenzaam’

Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. In de Week tegen Eenzaamheid zendt de EO daarom vijf bijzondere portretten uit in de reeks 'Wie kent mij nog?' Woensdagavond 27 september ontmoeten we Harold. "Mijn veilige haven," noemt hij zijn flatje in Eindhoven. Maar hij zou er liever niet in z’n eentje wonen.

“Eigenlijk is het frappant,” vindt Harold (46). “Mijn leven ziet er al tientallen jaren hetzelfde uit, terwijl andere mensen verdergaan. Ze krijgen een relatie, gaan trouwen en krijgen kinderen. Ik blijf maar in dezelfde situatie leven.” Hij vindt zijn situatie uitzichtloos, maar werkt toch graag mee aan het programma. “Want er rust een taboe op eenzaamheid, behalve bij ouderen. Voor hen wordt van alles georganiseerd, valt me op. Zij hoeven maar naar het buurtcentrum te gaan, waar ze dansmiddagen en kaartavonden kunnen bijwonen! Hulpverleners hebben mij ook weleens naar dat soort activiteiten doorverwezen. Maar wat heb ik te bespreken met bejaarden die het steeds over hun kleinkinderen hebben?”

Veilige haven

“Dit is mijn veilige haven,” zegt Harold over zijn woning, waar het een 'gezellige rommel' is. “Hier kan ik mezelf zijn. Dat gevoel is weg zodra ik een stap buiten de deur zet.” Met zijn buren en ander portiekbewoners heeft Harold weinig contact. “We groeten elkaar in de lift of bij de brievenbus, maar daar blijft het bij.”

Vrijwilligerswerk

Een baan zou hem helpen om meer onder de mensen te komen, maar er een vinden is niet makkelijk. “Ik verwerk dingen langzaam en kan niet aan de slag in het reguliere bedrijfsleven. Ik doe wel vrijwilligerswerk bij de Sociale Supermarkt, een soort SRV-bus, maar dat bestaat vooral uit het leegruimen van de bus, waarbij ik niet veel mensen ontmoet. Op Facebook heb ik 58 ‘vrienden’, daarvan feliciteren er twee me met mijn verjaardag.”

‘Niet in een hokje’

Wel heeft hij goede herinneringen aan het vrijwilligerswerk dat hij jaren geleden in Duitsland deed. “Een wezenlijk verschil met het leven hier,” weet Harold nog. Tegen kost en inwoning knapte hij er via Work Away allerlei klussen op. “Ik werkte mee in een hotel en zorgde voor de beesten die ze daar hadden. Daar werd ik niet in een hokje geplaatst, zoals in Nederland steeds gebeurt. Je krijgt geen vriendschap, maar zorg aangeboden.”

Gelijkwaardig

“Overal waar ik kom, zien mensen mij als een ‘hulpvrager’, niet als een echte vriend of collega,” is de ervaring van Harold. Hij verdraait zijn stem even om een hulpverlener te imiteren: 'O, maar ik vind jou wél de moeite waard om een gesprek mee te voeren...'

Zei een normaal persoon dat maar eens tegen me. Ik kom niet makkelijk in een situatie waarin ik op een gelijkwaardige manier vrienden kan maken. Als die kans voorbijkomt, moet ik hem grijpen, maar waarschijnlijk zit er niets anders op dan accepteren dat er nooit iets verandert.”

Toch doen kleine lichtpuntjes Harold goed, zoals een uitnodiging voor een barbecue van een kerk in de buurt. “Na verloop van tijd raakte ik daar wel met mensen in gesprek. Hopelijk organiseren ze vaker iets.”

'Wie kent mij nog?' 25 t/m 29 september, 22.45 uur, NPO 2

Dit interview is een verkorte versie van het interview dat in Visie 38 verscheen.

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Eenzaamheid in Nederland

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich ‘sterk eenzaam’. Nog eens één op de drie landgenoten voelt zich ‘matig eenzaam’. Onder mannen en vrouwen komt het ongeveer evenveel voor. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar het komt meer voor onder de alleroudsten. Na hun 75e worden ze minder mobiel en raken ze mensen in hun omgeving kwijt. Zo’n opeenstapeling van gebeurtenissen werkt eenzaamheid in de hand.

(Bron: Eenzaam.nl)

Samen tegen eenzaamheid

In de reeks Wie kent mij nog? maken we kennis met Harold en nog vier Nederlanders die strijden om uit hun isolement te komen: Daan (79), Walter (83), Ietje (78) en Peter (37). Samen met Coalitie Erbij, initiatiefnemer van de Week tegen Eenzaamheid, wil de EO het thema eenzaamheid onder de aandacht brengen. “We willen samen iets doen tegen eenzaamheid en mensen in beweging krijgen richting hun eigen familielid of buurtbewoner die eenzaam is,” licht EO-eindredacteur Arie Rijneveld toe. “Via de site van het programma kunnen de geportretteerden in contact komen met mensen die hen uit het verleden kennen: wie kent een van deze mensen nog en wil opnieuw met hen in contact komen?”

Wiekentmijnog.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons