Harmen en Lysanne trouwen vandaag voor het goede doel

'Hoe kan ik zo veel geld uitgeven aan een bruiloft als anderen niets hebben?

De rekening van de bruiloft niet betalen aan de leverancier, maar overmaken naar een goed doel: Harmen (30) en Lysanne (26) doen het. Zij hebben hun bruiloft zo veel mogelijk laten sponsoren, om geld op te halen voor hun ‘lievelings-goede-doel’ Artsen zonder Grenzen. Vandaag is hun grote dag.

De meeste stellen houden tijdens de kerkelijke inzegening een collecte voor een goed doel dat ze als echtpaar willen ondersteunen. Harmen en Lysanne gaan een stapje verder en gebruiken hun hele bruiloft om geld in te zamelen. “Ik ben altijd slecht geweest in dingen met elkaar rijmen,” vertelt de bruid. “Ik vind het naar om rijk te zijn als een westerling in Europa. Hoe kan ik dan zo veel geld uitgeven aan een bruiloft? Daar hebben Harmen en ik veel gesprekken over gehad. Hij vindt gastvrijheid ook heel belangrijk en wilde dus veel mensen uitnodigen. Toen kwamen we op dit idee. Nu kunnen we ons leuke grote feest geven, en toch ook iets doen voor andere mensen die helemaal niets hebben.”

Artsen zonder Grenzen

Lysanne is eigenlijk haar hele leven al fan van Artsen zonder Grenzen (AzG) en heeft haar aanstaande ook geënthousiasmeerd. “Het is een heel toffe organisatie, heel anders dan andere. Vooral omdat ze op plekken komen waar andere organisaties niet durven of mogen komen. Ze hebben daarin een unieke positie.”

Zelfs de huwelijksreis is gesponsord

Bootvluchtelingen

“We hebben goed met Artsen zonder Grenzen overlegd. We wilden graag weten waar het geld naartoe gaat, zodat we dat ook kunnen vertellen aan onze gasten.” Dat bleek lastig, omdat AzG noodhulp verleent en maanden van tevoren nog niet weet waar geld nodig is op het moment dat Harmen en Lysanne de opbrengst overmaken. Het liefst wilde het stel dat hun bijdrage naar hulp aan bootvluchtelingen in de Middellandse Zee zou gaan. “En dat blijkt negen maanden later nog steeds nodig.”

Tactiek

Hoe begin je met het laten sponsoren van je bruiloft? Harmen en Lysanne besloten te starten met de drie belangrijkste dingen: de jurk, de ringen en het pak. Als dat zou lukken, zouden ze de hele bruiloft op die manier gaan aanpakken. “Het lukte eigenlijk best snel,” vertelt Lysanne. “Onze tactiek was gewoon om een aantal bedrijven te mailen. De eerste die enthousiast reageerde en wilde meedoen, werd het.”

Duurzaam

“In eerste instantie hebben we zo veel mogelijk geprobeerd fairtrade, biologische of duurzame dingen te regelen. Dat heeft wel onze voorkeur.” Bij de trouwringen is dat gelukt, die zijn van fairtrade goud gemaakt. Naarmate de maanden verstreken, ging de tijd dringen. “In het begin vroegen we product voor product of mensen wilden sponsoren. Maar op een gegeven moment wil je het gewoon geregeld hebben en de rest bij Albert Heijn bestellen. Die komt het gewoon voor de deur brengen en dan is het klaar. Maar, nee," lacht Lysanne, "het is niet per se makkelijker om je bruiloft op deze manier te regelen”

Huwelijksreis

Als huwelijkscadeau vragen Harmen en Lysanne hun gasten natuurlijk ook om een gift voor Artsen zonder Grenzen. Inmiddels staat de teller op 4.500 euro aan gesponsorde bijdragen aan de dag en is hun streefbedrag van 5.000 euro in zicht. Zelfs de huwelijksreis is gesponsord. Al weet het stel nog niet waar naartoe. “Dat is een verrassing, want de broer van Harmen heeft het geregeld. We hebben geen idee!”

Beeld: Paul Sijm Fotografie

Harmen en Lysanne hielden een blog bij over de voorbereidingen van hun speciale huwelijksviering: langzullenzijleven.nl

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons