Film 'Mother!' zit bomvol Bijbelse symboliek

Rick de Gier bespreekt nieuwe film met o.a. Michelle Pfeifer

Ik twijfel of ik 'Mother!' moet aanbevelen. De nieuwe film van Darren Aronofsky ('Requiem for a Dream', 'Black Swan') is een van de raarste die ik ooit heb gezien. De filmpers is er ook flink over verdeeld: na afloop van de première in Venetië ging zowel gejuich als boegeroep op.

Mother! is enerzijds bepaald geen ‘EO-film’, want inktzwart en nogal gruwelijk, maar anderzijds toch ook wel, want hij zit tjokvol Bijbelse symboliek. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen landhuis, waar een dichter (Bardem) woont met zijn veel jongere vrouw (Lawrence). Op een dag krijgen ze bezoek van een merkwaardig gezin – vader, moeder en twee zonen – en op den duur wordt het hele huis overgenomen door vreemdelingen. De vrouw des huizes ziet het ontzet aan, terwijl haar man wel van het gezelschap lijkt te genieten. 

Allegorie

Mother! begint nog vrij conventioneel, als een Hitchcock-achtige thriller, maar het verhaal wordt gaandeweg steeds absurder en naargeestiger, om te eindigen als een soort tot leven gewekt schilderij van Jeroen Bosch. Er moet wel sprake zijn van een allegorie, maar wat wil Aronofsky dan precies vertellen? Misschien geeft zijn vorige film een aanwijzing. Met Noah (2014) verfilmde de Joods- Amerikaanse regisseur – op zijn eigen wonderlijke wijze – het Bijbelverhaal over de ark van Noach. Is Mother! een thematisch vervolg op die film? Of dan eigenlijk een ‘prequel’? Want er zijn opvallend veel verwijzingen naar het scheppingsverhaal uit Genesis. Zo wordt het huis herhaaldelijk ‘een paradijs’ genoemd en heeft de dichter trekken van de oudtestamentische God. En die eerste bezoekers, zijn dat Adam, Eva, Kaïn en Abel?

Fascinerende achtbaanrit

Al nabeschouwend vallen zo steeds meer puzzelstukjes op hun plek, hoewel er ook veel mysteries overblijven. Wie houdt van realisme en duidelijkheid kan Mother! beter overslaan, maar ik ervoer de film als een fascinerende achtbaanrit. Met een maatschappijkritische boodschap die dan weer wél glashelder is: de mens maakt een ongelofelijke rotzooi van wat hem is gegeven. Wel goed dat Aronofsky alle remmen losgooit om dat punt te onderstrepen. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons