Fijne oppervlakkigheid

Blog van Tijs van den Brink

Ik had u vorige week nog een kleine vakantieterugblik beloofd. Nou ja, vakantieterugblik, ik wil graag twee ‘theologische vernieuwingen’ met u doornemen die ik ontdekte toen ik afgelopen zomer een paar weken in Amerika was.

De eerste diende zich al de avond voordat we naar de kerk gingen aan. We keken wat rond op internet. Op de website van een megakerk in het zuiden van Californië stonden allerlei uitnodigende teksten, maar ook de zin: ‘De dienst duurt ongeveer zeventig minuten.’ 

Die vond ik leuk. Je kunt nog zo hard roepen dat iedereen welkom is en zo, maar misschien kun je gewoon eerst even vertellen hoelang zo’n dienst duurt?! Zeventig minuten dus. Toen we binnenkwamen, was er een aftelklok te zien op het podium: over 1 minuut en 24 seconden zou de dienst beginnen. Ja, we waren wat laat, sorry. Precies om 11.00 uur startte de band. Vervolgens zongen ze zo lang dat ik dacht: die zeventig minuten is een grap. Na het lange zingen volgde ook nog eens een lange preek (ik denk wel veertig minuten), van een zeer bevlogen predikant. Na 71 minuten en 26 seconden was de dienst helemaal voorbij. Misschien vindt u het heel ongeestelijk van mij, maar ik vond het heerlijk. Dat je gewoon van tevoren weet hoelang het gaat duren en dat het dan ook klopt! Onmiddellijk invoeren hier. 

De tweede theologische vernieuwing ontdekten we toen we een week later een presbyteriaanse kerk bezochten, achthonderd kilometer noordelijker. Toen we binnenkwamen, zagen we bij de ingang al koffie en lekkere koeken staan. Maar ja, wanneer je als gast ergens binnenkomt, val je niet meteen aan op koek en koffie. Althans, wij vonden dat lastig. Dus we gingen keurig in de bank zitten. We zaten nog niet of er kwam een vriendelijke mevrouw naar ons toe (het bleek de dominee te zijn), die vroeg waarom we geen koffie hadden gepakt. Dat hoef je tegen ons maar één keer te zeggen... 

Maar nu komt het. De dienst begon, met zingen en zo (gelukkig wat korter dan in Palm Desert) en net voor de preek zei de dominee: “We gaan zo verder, maar voor de mensen die denken dat ze nog wel wat versterkende middelen kunnen gebruiken, is dit het moment om nog wat koffie te pakken...” Heerlijk was het. Totale oppervlakkigheid zult u zeggen. U heeft helemaal gelijk. Maar wel fijne oppervlakkigheid. 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons