‘Een klein leugentje om bestwil kan best’

Hoe reageer je hierop als christen?

De een doet het makkelijker dan de ander: liegen. In onze maatschapij gebeurt het veel. Toch is God er duidelijk over dat wij als christenen niet mogen liegen. In Leviticus 19:11 staat: ‘Steel niet, lieg niet en bedrieg je naaste niet.’ Dat is makkelijker gelezen dan gedaan. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je niet liegt?

1. Besef: álle leugens zijn leugens

Liegen wordt makkelijker wanneer je denkt dat je niet gepakt wordt en wanneer het om iets onbelangrijks gaat. Juist daarmee kunnen we ook als christenen het schip ingaan. Want als niemand weet dat je liegt en je berokkent er (in jouw gedachten in elk geval) niemand schade mee, hoe erg kan het dan zijn?

Het grijze gebied
God wil dat we helemaal niet liegen. Als ik zeg dat ik iets niet gedaan heb, terwijl het wel zo is, dan lieg ik. Dat is duidelijk. Is het liegen als je overdrijft of de boel iets mooier of dramatischer vertelt? Hoe is dat wanneer je een brief antidateert, zodat het lijkt alsof je toch nog op tijd was? Of als jij je als iemand anders voordoet, of je Facebook account net iets meer opleukt dan nodig is? Lieg je wanneer je de halve waarheid vertelt, of wanneer je tegen je vriendin zegt dat die jas haar geweldig staat, terwijl je hem eigenlijk heel lelijk vindt? Hoe zit dat met dat kleine leugentje om bestwil?

God doet niet aan grijs, bij Hem is het zwart-wit. Het is goed je dat te realiseren, omdat het je alerter zal maken altijd de waarheid te spreken. Een ander weet misschien niet dat jij liegt, maar God wel.

2. Praat niet mee met anderen

Stel je eens voor: je bent in een willekeurig, gezellig gesprek en iemand vertelt vol trots een mooi verhaal over hoe hij de waarheid net iets verdraaid heeft, waardoor het ineens volledig in zijn voordeel uitpakte. En daarbij zegt hij: ‘Ach weet je, zo’n leugentje om bestwil, dat kan toch best? Ik heb er geen moeite mee hoor…’ Je weet dat de omstanders het allemaal met hem eens zijn. Maar wat doe jij? Hoe reageer je? Zeg je er iets van, of houd jij je mond?

Gods wet
Psalm 1 zegt: ‘Gelukkig is de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van de zondaars niet betreedt…’ Niet meegaan met de praatjes of leugens dus. Het is niet makkelijk, maar de Bijbel noemt je wel ‘gelukkig’ als je ervoor kiest om het goede te volgen en niet mee te gaan met het kwaad. God gaf ons Zijn wetten niet voor niets. Hij weet dat de waarheid ons rust, vrede en vreugde geeft. En dat gunt Hij ons!

3. Bid om Gods waarheid

De duivel wordt de vader van de leugen genoemd. En God haat leugens, want ze veroorzaken zoveel ellende in de wereld… Een klein leugentje kan makkelijk een nieuwe leugen veroorzaken en voordat je het weet, kan je leven uit een spinnenweb van leugens bestaan, waar je niet meer (zo makkelijk) uitkomt.

Dus: bid om bescherming en bid dat de Heilige Geest je zal vullen met Gods waarheid. Misschien heb jij leugens in je leven. Zoek dan een vertrouwenspersoon en biecht ze op. Want hoe lastig dat ook is, de waarheid maakt je vrij!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons