Dit kost je maar 4 uur van je leven

Een nieuw idee om eenzaamheid dragelijker te maken

in Christelijk Nieuws

Geef 2 x 2 uur van je leven en maak de eenzaamheid van ouderen dragelijker. Dat is het idee van stichting ‘Goed doen voor een ander’.

Voor veel mensen is het niet haalbaar regelmatig naar een verzorgingshuis te gaan om vrijwilligerswerk te doen. Maar dit idee is heel eenvoudig, stelt initiatiefnemer Edward Molkenboer: “Wie meedoet, gaat eerst een keer mee om koffie te schenken. De tweede keer neemt hij of zij iemand mee om dat ook te doen. Ook die persoon neemt daarna weer iemand mee om koffie te schenken. Op de manier kost het elke vrijwilliger maar vier uur, terwijl het koffieschenken door blijft gaan.”

Nieuw ritme

Molkenboer schenkt zelf sinds 2015 om de andere week koffie en heeft gemerkt hoe belangrijk dit voor de ouderen is. “Doordat ik dit regelmatig doe, geeft het deze mensen een nieuw ritme in het leven. Zij hebben iets om naar uit te kijken. Bovendien is dit voor bijna iedere vrijwilliger haalbaar. Je stelt twee keer twee uur van je leven beschikbaar en daarna nemen anderen het stokje van je over.”

Edward hoopt jaarlijks 208.000 uur aan koffieschenken te realiseren en streeft ernaar dit doel in december 2019 te halen. Op dit moment heeft deze formule 60.000 uur aan koffieschenken opgeleverd.

Positieve reacties

Doordat ouderen in verzorgingshuizen regelmatig vrijwilligers op bezoek krijgen, hoopt Edward eenzaamheid bij ouderen dragelijk te maken. Verzorgingshuizen reageren positief: zij staan volgens hem te springen om dit soort initiatieven.

Wie 4 uur van zijn leven beschikbaar wil stellen, kan zich via de site Koffieschenken.nl aanmelden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons