Christelijke hulporganisatie Medair stuurt team naar Bangladesh

Dringend hulp nodig voor 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen

De internationale noodhulporganisatie Medair stuurt een noodhulpteam naar Bangladesh om de Rohingya-vluchtelingen te helpen. Als gevolg van hernieuwde spanningen in het noorden van de staat Rakhine in Myanmar, zijn sinds 25 augustus hele Rohingya-dorpen op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh.

Naar schatting zijn in de afgelopen drie weken ongeveer 400.000 Rohingya’s de grens overgestoken, per boot of te voet. De UNHCR-kampen zitten al vol en aan veel dingen is gebrek. De nieuw aangekomen vluchtelingen verblijven in geïmproviseerde tenten en hebben dringend onderdak, voedsel, veilig drinkwater en medische zorg nodig.

Onderdak en veilig drinkwater

Het noodhulpteam van Medair reisde zondag naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, en gaat de behoeften onderzoeken in het gebied rondom Cox’s Bazaar, waar de meeste vluchtelingen naartoe stromen. Voordat deze nieuwe stromen op gang kwamen, ving Bangladesh al bijna 600.000 Rohingya-vluchtelingen op. “Geschat wordt dat het aantal vluchtelingen in de komende maanden kan toenemen tot één miljoen," zegt James McDowell, hoofd van het wereldwijde noodhulpteam van Medair. "Het moessonseizoen is nu aan de gang en in oktober gaat de winter beginnen, de situatie is dus urgent. Momenteel is er behoefte aan onderdak en veilig drinkwater. Daarom zetten we een team in dat gaat onderzoeken hoe we zo goed en zo snel mogelijk hulp kunnen bieden.”

Moslimminderheid

In het boeddhistische Myanmar, hoofdzakelijk in Rakhine, wonen meer dan een miljoen Rohingya. Zij vormen een moslimminderheid in het land. De moslims hebben in Myanmar nauwelijks rechten en worden door de regering 'Bengali' genoemd. Hoewel velen er al generaties lang wonen, horen ze volgens de regering thuis in Bangladesh. Premier Sheikh Hasina van Bangladesh eist dat Myanmar de honderdduizenden vluchtelingen terugneemt. Ze benadrukte dat Bangladesh slechts tijdelijk opvang biedt.
Medair is ook actief in Myanmar met onderdak- en geldhulp en risicobeperking van rampen voor kwetsbare gemeenschappen.

Beeld: Dan Kitwood/Getty Images

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons