Boze dieselgeesten

Blog van TimZingt

“Misschien moeten we ervoor bidden,” zeg ik schoorvoetend. Mijn zoon kijkt me ongelovig aan: “Ga je daarvoor bidden!?” Ik begrijp zijn reactie volkomen. Het probleem: onze stoere retrocamper wilde ineens niet meer starten.

Op een parkeerplaats in Duitsland stonden we met pech. Buiten was het dertig graden. Dat ook. De Duitse ANWB kon het euvel niet oplossen. Onvermijdelijk zou dit een wegsleepactie worden. De voorspellingen waren somber: ik vertaalde woorden als ‘nieuwe startmotor’, ‘contact vervangen’. Dat klinkt in het Duits nog dreigender. Daar ging onze vakantie.

Bidden bij pech

Nu kwamen we net van een conferentie, waar we waren aangemoedigd om vrijmoedig voor van alles te bidden. Maar ‘bidden bij pech’ staat me nogal tegen. Verhalen over wonderbaarlijk op gebed herstelde apparaten (van hoorapparaten tot wasmachines) hoor ik altijd een beetje meewarig aan: “Ja hoor! Alsof er in de hemelse gewesten een soort technische dienst is. Ik kan me zo voorstellen dat er daar andere prioriteiten zijn dan het spoedherstel van jouw elektrische tandenborstel!” Daarnaast ben ik al helemaal niet het type dat een niet-startende motor met autoriteit toespreekt om boze dieselgeesten te bestraffen, of met handoplegging de accu weer aan de praat probeert te krijgen. Temeer omdat mijn motorkennis zo gering is, dat ik als de dood ben dat ik de koppakking probeer te genezen, terwijl het probleem toch echt in de radiateur zit. Maar: ik had me voorgenomen meer te bidden, om God zo meer te betrekken bij mijn dagelijks leven. Niet omdat ik bang ben dat Gods aandacht anders verslapt, maar meer om mezelf bewust te maken dat Hij er is. We bidden dus toch maar, met het gezin in de cabine van de sleepwagen. Mijn altijd zo rappe tong hapert als ik woorden zoek om hiervoor te bidden.

Overtuigd

Ineens startte er een motor! Die van de sleepwagen. Een kwartier later waren we bij de garage en in vijf minuten bleek het probleem verholpen. Stekkertje vervangen. Klaar. We kunnen verder. Ik dub nog of hier nu echt sprake is van gebedsverhoring, maar zoonlief is overtuigd: “Het bidden heeft geholpen!” “Wat als het nou niet had geholpen?” mompel ik. “Dan hadden we vette pech,” zegt hij vrolijk. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons