7 vragen aan Hugo Borst

'Dat veel mensen 200 willen worden, is het toppunt van hebzucht'

Wat hij het liefst doet, is schrijven. Van het boek 'Ma', over zijn moeder die lijdt aan alzheimer, verkocht hij honderdduizend exemplaren. Dit jaar verscheen het vervolg: 'Ach, moedertje'. Maar Hugo Borst kan meer. Hij is tv-maker, columnist, voetbalanalist en politiek activist: zijn manifest voor een betere verpleegzorg werd door ruim honderdduizend mensen ondertekend. Zondag is hij te gast in het EO-programma 'De Kist'.

De Kist

Kefah Allush spreekt met Hugo Borst over de liefde voor zijn ouders, zijn angsten en de dood als opluchting (De Kist, zondag 1 oktober om 23.45 uur op NPO2).

1. Zou je jonger of ouder willen zijn?

“Ik moet er niet aan denken het allemaal over te doen. Zelfs niet als ik bij die verjonging de wijsheid en de ervaring meekreeg die ik tot nu toe vergaarde. De moderne mens is geneigd ontevreden te zijn, altijd maar meer te willen. Terwijl: ben je geboren in dit betrekkelijk kalme en rijke land, dan ben je een mazzelaar. Je zult maar in het jaar 821 geboren zijn, of nu in Afrika ter wereld komen. Onze levensverwachting hier is heel hoog. Dat veel mensen 200 willen worden of onsterfelijk, dat is denk ik het toppunt van hebzucht.”

2. Waarvoor schaam jij je? 

“Dat ik soms doorsla en ruziemaak om niks. Het heeft te maken met een extreem ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en ook met mijn antiautoritaire inborst. Als mensen zeggen: ‘Je moet dit’, denk ik meteen: ik moet helemaal niks, vriend.”

Ik heb God gezocht. Hem aangeroepen. Hij gaf geen sjoege.

3. Wat was je laatste schietgebedje? 

“Mijn briljante nichtje van 19 was op haar fiets aangereden en vocht voor haar leven. Op de operatietafel is ze aan de dood ontsnapt. Daarna hebben we een maand of drie – ze lag in coma – in onzekerheid gezeten. Ze ontwaakte. Het leven na een coma is heel pittig. Ze is veranderd. Ik ben op haar gesteld. Aan schietgebedjes doe ik niet, maar mensen die kromgebogen over hun stuur zwalkend over de weg gaan, gun ik windje mee.”

4. Wat weerhoudt je om in God te geloven? 

“Ik heb gezocht. Hem aangeroepen. Dat was rond mijn 18e. Hij gaf geen sjoege. Je moet het helemaal zelf doen en maar hopen dat je onderweg inspirerende en wijze mensen tegenkomt. Zo niet, dan ben je eenzaam. Een eenzaam leven is loodzwaar.”

In De Kist (zondag om 23.45 uur, NPO2) vertelt Hugo Borst hoe de relatie met zijn moeder veranderde door haar Alzheimer.

5. Wat zeggen mensen op je begrafenis? 

“Bij een uitvaart wordt meestal niet de hele waarheid gesproken. Bij de crematiecake komen de tongen pas los. Dat zal bij mij niet anders zijn. Hopelijk weegt het goede wel het zwaarst. Ik wil een goed mens zijn, dat in elk geval. Maar heel soms ben ik onredelijk of hard. En dat blijft dan hangen.”

6. Waar kun je om huilen? 

“Ik huil niet veel. Heel soms, in stilte, om de eenzaamheid en het verdriet van naasten.”

7. Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven? 

“Een willekeurige dag rond mijn tweede jaar. Ik heb er geen herinnering aan, dus het is allemaal nieuw. De dia’s beloven veel.”

Personalia: Hugo Borst

  • Geboren in 1962 in Rotterdam.
  • Columnist van het Algemeen Dagblad en Esquire.
  • Hoofdredacteur van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.
  • Presenteert samen met Henry Schut het radioprogramma NOS Langs de Lijn op zondag.
  • Was tien jaar lang panellid in Studio Voetbal.
  • Maakte onder meer de tv-serie Over vaders en zonen (VPRO).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons