Je suis Fawaz !

Blog van Tijs van den Brink

Ja, ik zou mijn herstart als blogger na de zomerstop natuurlijk moeten beginnen met een zoetige terugblik op mijn vakantie, maar helaas, dat gaat niet. Echt, ik was het van plan hoor: vertellen waar ik ben geweest (Amerika!), wat ik daar aan natuurschoon heb gezien (prachtige parken!) en hoe lang de kerkdiensten duurden (1 minuut en 26 seconden langer dan op internet werd aangekondigd!)

Maar dat kan nu allemaal niet. We moeten het dringend over de vrijheid van godsdienst (en die van meningsuiting) hebben. Kent u hem nog, imam Fawaz Jneid uit Den Haag? Ik was dit voorjaar bij hem op bezoek voor ‘Tijs en de ramadan’. Hij is buitengewoon vriendelijk, maar houdt er opvattingen op na die ik als afschuwelijk zou willen typeren. Zo schroomde hij niet om op tv te vertellen dat afvallige moslims wat hem betreft in sommige gevallen de doodstraf verdienen.

Fawaz heeft wel meer opvattingen die hier in Nederland niet lekker liggen. ‘’Alles wat hij preekt, staat haaks op wat ik wil voor deze stad’’, zei burgemeester Krikke (VVD) van Den Haag vorige week op NPORadio1. ‘Hij zegt dingen die indruisen tegen de positie van vrouwen en homo’s, kortom tegen alles wat wij hier in Nederland belangrijk vinden’. En dus heeft Krikke, samen met de bevoegde instanties, de imam een gebiedsverbod opgelegd zodat hij niet meer bij het pand kan komen waar hij wil preken.

Ik vind dit eng. Een burgemeester die een gebiedsverbod oplegt aan een imam omdat hij ‘dingen zegt die indruisen tegen de positie van vrouwen en homo’s’, om het maar even in het belabberde proza van Krikke te zeggen. Weet u, mevrouw Krikke: we kennen in Nederland vrijheid: vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting. Vrijheid om anders te denken dan u! 

Begrijp me goed, lieve lezer: ik ben het hartgrondig oneens met veel opvattingen van Fawaz! Ik vind ze afschuwelijk. Maar dat is geen reden de man het leven zuur te maken. Er zijn in Nederland ook heel veel mensen die het hartgrondig met mij (en misschien zelfs wel met u) oneens zijn… Pas als iemand ronselt, discrimineert, aanzet tot geweld of haat zaait, kan de rechter ingrijpen. En aangezien Fawaz voor al dit soort zaken niet is veroordeeld, heeft hij dat vermoedelijk niet gedaan. 

Dus, mevrouw Krikke, aan het werk. Zet de AIVD op de man, beluister al z’n openbare uitspraken en daag hem voor de rechter zodra dat kan. Maar stop met pesten. Zolang hij niks strafbaars doet zeg ik: Je suis Fawaz !

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons