‘Ik ben een optimistische pessimist’

Henk Binnendijk in ‘Toen was geloof heel gewoon’

in Mediatips

Henk Binnendijk kijkt met heimwee terug op de tijd dat hij op televisie het evangelie kon vertellen, ook al is de kerkverlating vanaf de tijd van de televisie begonnen. Toch heeft hij hoop voor de toekomst.

Met zijn televisieprogramma’s heeft Henk een miljoenenpubliek gehad. Hij is er dankbaar voor dat het evangelie via dit medium ronduit verteld kon worden. Hij heeft altijd graag over het geloof gesproken. Dat is nog steeds zo.

Bijbel
Ook over de bijbel is hij enthousiast. ‘Er is geen enkel boek dat het zo lang uithoudt, want het is het meest verkochte boek. Helaas zeggen we er tegenwoordig bij dat het ook het minst gelezen boek is. Het is een boek dat zo boeiend is.” Zelf leest hij er dagelijks een aantal uur in omdat hij verliefd is op dit boek. ‘Maar sterker nog, en dat klinkt oneerbiedig, ik ben gek op God.’ Hij vertelt Andries Knevel hoe onvoorstelbaar hij het vindt dat je persoonlijk met God mag omgaan, die ook zeventigtriljoen sterren maakte.

Kanttekening
Henk is inmiddels achttien jaar met pensioen en kijkt met heimwee op de tijd terug waarin hij via de televisie miljoenen mensen met het evangelie kon bereiken. Hij beschrijft deze tijd als een ‘gouden eeuw-periode’. Toch plaatst hij ook kanttekeningen bij dit medium: “De kerkverlating is met de komst van de tv begonnen. De televisie was veel boeiender dan de dominee die een halfuur of drie kwartier iets in de kerk stond te vertellen vanuit de Bijbel.”

Internet
Het tekent Henk dat hij steeds zowel voor- en nadelen scherp opmerkt. Veel van zijn preken en toespraken worden op internet gezet. “Ik krijg de laatste tijd nogal wat reacties van mensen die een preek van mij gehoord hebben die op internet staat. Er is tegenwoordig veel meer evangelie op internet terug te vinden dan op televisie. Toch is internet in zeker opzicht erger dan de televisie. Het is een open riool. Je kunt het meenemen naar je slaapkamer, want hij staat niet in de huiskamer waar iedereen meekijkt.”

Pessimistische optimist
Henk vertelt Andries dat hij een heel dankbaar mens is en beschrijft zichzelf als een optimistische pessimist. ‘Ik ben heel optimistisch als het gaat om het plan van God en om alles wat hij doet, en om God zelf. Ik ben pessimistisch als ik kijk naar de tijd waarin wij leven. Dan vind ik dat er veel reden is om je bezorgd te maken. Maar God is ook in onze tijd bezig om een rest te behouden in wie Hij heel ver komt. Die kant zit er ook in!’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons