Het wonder van Gallarate

Blog van Matthijn Buwalda

Het was de kassajuffrouw van het kleine theater in Gallarate die het slechte nieuws moest gaan vertellen. Iets voor negen uur klopte ze op de deur van de kleedkamer. “Meneer Mongiano? Er is voor uw voorstelling geen enkel kaartje verkocht. U kunt beter naar huis gaan.”

Er viel een korte stilte en toen deed Giovanni Mongiano het ondenkbare: hij besloot toch te gaan spelen voor 240 lege stoelen. Alleen zijn assistente, en tegelijkertijd licht- en geluidsvrouw, Paula Vigna was erbij en natuurlijk de kassajuffrouw, al ging die er al snel vandoor nadat haar mobieltje was afgegaan. 

Het podium zoeken is zo onderhand de levenshobby van tachtig procent van Nederland geworden. Denk maar aan Facebook, Instagram en al die andere sociale media waar we dingen posten – vooral in de hoop dat het leuk gevonden wordt, dat we reacties krijgen. Laat ik voor mezelf spreken: bij mij werkt het op die manier.

En als ik iets niet doe om gezien te worden, dan wel om resultaat te halen. Tijd moet je immers nuttig besteden. Ik werk, want ik wil brood op de plank (en een beetje grote plank ook). Ik sport, want ik wil een strak en gezond lijf. Ik studeer, want ik wil kennis opdoen, et cetera. 

Maar wat Giovanni Mongiano in het kleine theater van Gallarate deed, had niets 
te maken met leuk gevonden worden, reacties krijgen of met het behalen van resultaat. Er waren immers geen mensen om te applaudisseren en financieel schoot hij er niets mee op. Giovanni ging het podium op, zo vertelde hij later, uit pure liefde voor zijn vak. Hij zei: “Ik kon niet zomaar naar huis gaan, ik had geen oog dichtgedaan in bed.” 

Sinds ik dit verhaal ken, vraag ik mezelf regelmatig af: waar heb ik zo veel liefde voor, dat ik het blijf doen – ook al kijkt er niemand meer en levert het ook niks op? Dat zou dan namelijk nog wel eens kunnen zijn waar ik voor gemaakt ben. 

Foto: Facebook

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons