Help! Mijn tiener heeft andere vakantieplannen

Hoe reageer je op de vraag die gaat komen?

in Geloven

Ze hebben al een tijdje verkering en de zomervakantie komt eraan… en dan ineens krijg je die vraag: ‘Mag ik met mijn vriend(in) met vakantie? Ik bedoel, alleen wij tweeën…?’ Help! Wat nu?

Er zijn ouders die het prima vinden en hun kind (ongevraagd) een pak condooms meegeven, maar voor veel christenen is het toch wel een lastig thema. Kun je je kind vertrouwen? Vertrouw je zijn of haar vriend(in)? Waarin moet je het eigenlijk kunnen vertrouwen?

Hoe kun je hier op een goede manier een beslissing over nemen?

1. Denk er over na wat jij ervan vindt

Hoe denk je erover dat je tienerzoon of -dochter met zijn of haar vriend(in) met vakantie wil? Wat zijn jouw voors of tegens? Heb je het gevoel dat ze ‘de kat op het spek binden’? Of denk je dat het hen helpt om elkaar beter te leren kennen, voordat ze elkaar het ja-woord geven? Bij het nemen van de juiste beslissing in dit soort situaties, is het vooral belangrijk om jezelf, je partner, je kind én zijn of haar vriend(in) veel vragen te stellen. Hoe lang kennen ze elkaar? Hoe gaan ze met elkaar om? Hebben ze veel ruzie, of kunnen ze goed met conflictsituaties omgaan? Zijn ze in het dagelijks leven vaak samen of niet? Zijn ze ontspannen samen en hebben ze respect voor elkaar en elkaars behoeften? Of heb je het gevoel dat je kind of juist zijn of haar vriend(in) de ander aan het pleasen is? Hoe gaan ze met geld om? Zet alle vragen die je belangrijk vindt op een rij en geef er zelf een antwoord op, vraag je partner om erover na te denken en vraag je kind en zijn of haar vriend(in) om erover na denken. En natuurlijk: bid ervoor…

2. Bespreek het met je partner

Niets is zo frustrerend om ruzie te maken met je partner over de kinderen. Er zijn genoeg onderwerpen waarover je prima alleen een beslissing kunt nemen, maar dit soort onderwerpen – die echt in het belang zijn van je kind(eren) – zijn belangrijk om met elkaar te bespreken. Zitten jullie op één lijn? Ja? Mooi, dan kun je dat communiceren naar jullie kind toe. Nee? Ga dan eerst een goed gesprek met elkaar aan, want als jullie verschillende standpunten hebben of verschillende dingen belangrijk vinden, is dat voor jullie kind heel verwarrend én het weet minder goed wat nou de grenzen zijn of welke afspraken er gemaakt worden. Bespreek met elkaar wat je wel en wat je niet goed vindt, maar besef ook: mijn kind wordt volwassen en zal zelf moeten leren om beslissingen te nemen. En ook heel belangrijk, denk na over het ‘waarom’, want tieners willen altijd weten waarom je iets vindt. Als zij je argumenten redelijk vinden, zullen ze eerder instemmen met jouw antwoord, dan wanneer ze vinden dat je uit je nek kletst…

3. Ga het gesprek aan met je kind en zijn partner

Een onderwerp als ‘alleen met vakantie gaan’, geeft je een mooie opening voor een goed gesprek over zaken als veiligheid, geld, alcohol, drugs en seks. Als je zonder te oordelen luistert naar je tienerzoon- of dochter en zijn of haar vriend(in), zullen ze eerder bereid zijn om het gesprek met je aan te gaan, dan als ze het gevoel hebben dat je sowieso ‘nee’ gaat zeggen en eigenlijk niet eens wilt horen, waarom zij graag met elkaar met vakantie willen gaan.

Afhankelijk wat voor band de vriend(in) van je kind met zijn of haar ouders heeft, kun je bij dit gesprek ook zijn of haar ouders uitnodigen, zodat jullie het met elkaar kunnen bespreken. Maar dat kan ook wel als heel ‘zwaar’ aanvoelen… Dus als je dat doet, maak er dan vooral een gezellige avond van. Heb je enig idee wat de ouders van je vriend(in) van je kind ervan vinden? Leer de ouders van je ‘schoonkind’ kennen, zodat je laat zien dat je je kind belangrijk vindt en dat je in hem of haar geïnteresseerd bent én zodat jullie met elkaar jullie kinderen op een liefdevolle manier een gepast antwoord kunnen geven. Succes!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons